друкувати


Європейський «зелений курс» – невідворотний для України, – заява

18 березня 2021, 07:30

Питанням часу запровадження норм Європейського зеленого курсу «EU Green Deal» в Україні назвав голова правління Української асоціації бізнесу та торгівлі Дмитро Лось. Про це він заявив під час круглого столу, організованого Українською Асоціацією Бізнесу і Торгівлі (UBTA) в партнерстві з Global 100% RE Ukraine та Міжнародним інститутом менеджменту (МІМ-Київ).

«Це лише питання часу, коли «зелений курс» стане реальністю не лише в ЄС, але й в інших країнах світу, в тому числі і в Україні. І це несе великі виклики для бізнесу. Варто пам'ятати, що сьогодні більшість підприємств знаходиться в приватній власності. Держава володіє 10 % всіх підприємств, 90 % – приватна власність. І саме ці 90 %, в першу чергу, будуть змушені зустрічати виклики та брати навантаження, які несе зелений курс. По-перше, це пов'язано з тарифами, які ЄС імплементує для захисту вітчизняного виробника при підвищенні екологічних стандартів. Для нас це означає зростання відсотків на будь-яку аграрну продукцію на кордоні (від 3 % і вище). По-друге, ми пам'ятаємо про Паризьку угоду і підвищення екологічності виробництва, що також потребує консолідованого підходу та глобальних змін», – заявив Дмитро Лось.

За його словами, ці питання не вирішуються на рівні окремих компаній, кожна галузь має висловити консолідовану позицію з приводу нових реалій та озвучити єдину позицію щодо запровадження нових правил. Дмитро Лось закликав бізнес займати більш активну позицію і долучатися до вирішення питань на рівні галузевих секторів.

Нагадаємо, European Green Deal або Європейський зелений курс (ЄЗК) – масштабна та багатофункціональна програма дій ЄС, направлена на боротьбу зі змінами клімату. Ініціатива передбачає низку інновацій та змін, що торкнуться всіх без винятку галузей економіки ЄС, в першу чергу, промисловості та аграрного сектору.

Нагадаємо, що озвучено виклики і можливості для українського агросектору від Європейського зеленого курсу.