друкувати


Науковці просять депутатів не позбавляти НААН земельного банку

17 березня 2021, 14:30

Науковці попросили нардепів врахувати потреби української аграрної науки і не позбавляти їх земельного банку. Відбулося це удень розгляду аграрним комітетом Верховної Ради проекту закону України № 3012-2 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення права працівників державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ, організацій на одержання земельної частки (паю)», який нардепи мають розглянути на засіданні і підготувати до другого читання 17 травня.

Нагадаємо, закон отримав підтримку, в тому числі й Національної академії аграрних наук України. Проте НААН має низку суттєвих зауважень та пропозицій до цього законопроекту. Однак, позитивно сприймаючи земельну реформу загалом, науковці зазначають, що навіть компромісна цифра у 180 тисяч гектарів земель, які повинні залишатися в розпорядженні НААН, є критичною. 

Аргументованим є і коментар академіка, доктора економічних наук Ануш Балян.

Виклики, якi постали в час пандемiї, поставили перед державою низку нових ключових завдань. Головним із них є, власне, організація продовольчої безпеки України. Думаю, нікого вже не потрібно переконувати, що це завдання напряму пов'язано з розвитком аграрної науки в наявному світовому конкурентному середовищі. І тут ми не на лідируючих позиціях. А головною базою забезпечення такого розвитку, окрім кадрового наукового потенціалу НААН, є державні землі сільськогосподарського призначення, які дісталися науковцям після реформування та приватизації колгоспних сільськогосподарських підприємств», – заявила Балаян.

За її словами, із метою збереження земель для наукових потреб, доцільно розглянути можливість залишити частину угідь для наукових дослiдiв, а другу частину вiддати в оренду через вiдкриті торги РrоZоrrо з подальшим поверненням у користування науки для виконання державних замовлень та програм.

«Я думаю, це правильна і виважена позиція, яка не становитиме загроз аграрній науці, нашій сільськогосподарській перспективі. Тому сподіваюся, що Верховна Рада дослухається до наших аргументів», – заявила Ануш Балаян.

Нагадаємо, в уряді назвали два варіанти розпорядження державними землями