друкувати


Україна залучить $5 млн від IFC на формування кліматично орієнтованого сільського господарства

17 березня 2021, 13:00

Сільське господарство в Україні має стати кліматично орієнтованим, враховувати складові захисту довкілля та кліматичних змін. Про це заявила заступниця міністра захисту довкілля та природних ресурсів України з питань євроінтеграції Ірина Ставчук, повідомляє Укрінформ. 

Ставчук виступила на відкритті проєкту IFC «Розвиток фінансування кліматично-оптимізованого сільського господарства», що планує залучити фінансову підтримку від банків-партнерів на суму $5 млн та сприяти зменшенню викидів парникових газів на 2 тис. тонн до кінця 2021 року.

«Підтримка продовольчої безпеки та розвиток економіки країни має враховувати складові захисту довкілля та кліматичних змін. Адже частка сільського господарства у викидах парникових газів становить 92 млн тонн. Це як викиди від усього енергетичного сектору, включно з виробництвом тепла, електроенергії та транспорту. Невтішно, що викиди від використання полів та пасовищ протягом 30 років збільшилися і вже перевищили показник поглинання СО2 українськими лісами», – повідомила Ставчук.

За словами заступниці міністра, сільське господарство також відчуває кліматичні зміни, тому має впроваджувати заходи з адаптації. Для цього Україна спільно зі Світовим банком завершують дослідження з моделювання кліматичних змін в Україні та їх наслідків для сільського господарства. Це допоможе фермерам краще планувати сільськогосподарську діяльність, аби враховувати кліматичні зміни.
Після затвердження Рамкової Стратегії з адаптації до зміни клімату в Україні розроблять секторальні плани з адаптації, де буде враховано вразливість сільського господарства та заплановано заходи з адаптації.

Українське сільське господарство відіграє важливу роль у продовольчій безпеці Європи. Тому IFC розпочинає новий проєкт, аби збільшити фінансування та адаптувати український аграрний сектор до кліматичних змін. Паводки, посухи впливають на продуктивність сільського господарства, доходи агровиробників та економічне зростання країни. Наша мета  –  стале сільське господарство, яке в Україні має інвестиційний потенціал у розмірі 11 млрд доларів США,  –  відмітив Джейсон Пеллмар, керівник регіонального офісу в Україні, Білорусії та Молдові, IFC, Група Світового банку.

На думку учасників заходу, головними проблемами українського аграрного сектору, які впливають на довкілля, є неконтрольоване використання синтетичних та неякісних добрив та неправильне ведення сільського господарства, що порушує баланс екосистеми.

Нагадаємо, що Україна вже досягла показників з використання добрив, яких ЄС планує досягти лише 2030 році.