друкувати


У 2021 році найбільше здорожчає хліб – експерт

16 березня 2021, 17:00

В Україні хліб продовжить дорожчати до наступного врожаю: він може стати «рекордсменом» за подорожчанням 2021-го. Ціна може стабілізуватися не раніше липня. Про це OBOZREVATEL  розповів голова Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

За його словами, наразі ціна на зернові і так досить висока для світового ринку.

«На хліб дуже впливає підвищення вартості зернових. Ця тенденція збережеться до наступного врожаю. Десь у липні ми з вами побачимо, чи буде цей тренд тривати. Може трапитися так, що продукція, зроблена з пшениці та інших зернових, почне дешевшати. Це можливо за умови, якщо буде хороший урожай у світі та пандемія піде на спад. Тоді хліб може впасти в ціні на 10-15% за друге півріччя», – сказав Дорошенко.

Крім того, від вартості зерна залежатиме і ціна на інші крупи. Однак деякі ключові продукти вже скоро можуть подешевшати. Ціна на цукор може впасти, якщо виробники зможуть імпортувати сировину для виробництва тростинного цукру. Також до літа, на думку експерти, ми можемо очікувати зменшення цін на молочну продукцію.

 Нагадаємо, що уряд планує ввести регулювання цін на харчі. Відповідна ініціатива міститься у двох проєктах меморандумів авторства Міністерства економіки та продовольства України, які розіслали олійникам («Укроліяпром»), хлібопекарським підприємствам, борошномелам та асоціації «Ретейлерів України».