друкувати


Депутат назвав європейському виданню країни, які зацікавлені в українській землі

16 березня 2021, 10:00

В Україну вже давно прийшли великі закордонні інвестори, які успішно ведуть бізнес на орендованій землі. Також є низка інших країн, які попри складну і невизначену ситуацію з земельним ринком, ще до його відкриття готові були інвестувати в Україну. Про це європейському виданню London Globe розповів розповів член аграрного комітету, народний депутат Вадим Івченко

«Уже зараз іноземці де-факто присутні в українському сільському господарстві. Чотири мільйони гектарів або площа Швейцарії –  щонайменше стільки сільськогосподарських земель орендують іноземні інвестори в Україні. Третій за розмірами агрохолдинг NCH Capital із земельним банком в 400 тис. га належить американським інвесторам. Нещодавно інвестиційний фонд із Саудівської Аравії купив агрохолдинг на 270 тис. га (агрохолдинг «Мрія» — ред.)», – повідомив Івченко.

За його словами, усі перераховані інвестори успішно ведуть бізнес на орендованій землі, і для багатьох інших країн існує ціла низка причин для того, щоб бути зацікавленими інвестиціями в аграрний бізнес України.

Народний депутат зазначає, що охочих оперувати українським земельним ринком – безліч. Тому, за словами парламентаря, навіть толерантність українського суспільства до корупції, законодавство, що змінюється, незавершеність процесу специфікації прав власності на нерухомість, недовіра до правоохоронних органів, недосконала робота антимонопольного комітету та судової системи, політична і економічна нестабільність не зупиняють потенційних інвесторів у цьому бажанні.

Нагадаємо, що  відкриття ринку землі в України без доступу іноземному капіталу може забезпечити ріст ВВП на 1%.