друкувати


Юрій Мельник назвав основні кроки України для переходу агросектору на «зелений курс» Європи

15 березня 2021, 07:00

Аби український агробізнес максимально органічно адаптувався до нових норм «зеленої» політики ЄС та без проблем перейшов на стандарти «Зеленого курсу», потрібна синергія і спільна робота влади, громадських організацій та агробізнесу.  Таку думку висловив перший заступник голови правління, операційний директор МХП Юрій Мельник, під час круглого столу «Український агросектор в умовах Європейського зеленого курсу: виклики та можливості»,  організований Українською Асоціацією Бізнесу і Торгівлі (UBTA) в партнерстві з Global 100% RE Ukraine та Міжнародним інститутом менеджменту (МІМ-Київ).

За його словами,  аграрний бізнес найменш проінформований і підготовлений до можливих змін в межах «зеленого курсу».

«Більше того, спостерігається скепсис щодо змін, які незворотньо відбудуться. У нашій компанії ми цього не очікуємо. Навпаки: ми уважно вивчаємо зміни екологічного законодавства Європи та загалом «зелене законодавство» ЄС», – каже він.  

Перший заступник голови правління, операційний директор МХП навів конкретні приклади впровадження елементів зеленої філософії Євросоюзу в агрохолдингу.

Ми маємо ціль – бути екологічно толерантною компанією, щоб всі напрями нашої діяльності відповідали вимогам екологічного законодавства українського та міжнародного. Звісно, у нас вже є певні результати у цьому напрямі, і паралельно є ще багато роботи. З 2013 року МХП проваджує проекти з переробки органічних відходів (виробництво біогазу у Дніпропетровській та Вінницькій областях, – Авт.) і виробництва органічних добрив. Тобто ми вже займаємося технологічною та технічною модернізацією для виробництва альтернативної енергетики, ми вже впроваджуємо елементи «зеленого курсу» ЄС. І ми готові надалі робити все для того, щоб була єдина синергія у цьому питанні», –  розповідає він. 

На думку Юрія Мельника, наразі уряд, парламент, бізнес та громадські бізнес-асоціації мають діяти спільно, аби не було пізно.

Наш спільний успіх – це успіх агросектору. Одна компанія нічого не зробить. Важливо об’єднувати зусилля і дуже добре, що ми разом проводимо цей круглий стіл з усіма учасниками ринку та владою. Лобізм, розвиток нових інституцій, модернізація старих виробничих потужностей, супровід науки та своєчасна підготовка владою законодавчої бази для відстоювання інтереси бізнесу у межах зближення з ЄС – це основа такої спільної роботи для адаптації до «зеленого курсу» Європи в Україні. Не менш важливими є громадські організації, які є платформою для формування такого діалогу та компромісу. Ми розуміємо, що не буде ніяких додаткових компенсаторів для бізнесу в рамках освоєння цього курсу, тому треба наразі просто опрацьовувати мапу цього руху», – підсумував він.  

Нагадаємо, що у Раді подадуть пакет законопроектів про впровадження «зеленого курсу» Європи. Наприкінці 2019 року Єврокомісія опублікувала Європейську зелену угоду (EU Green Deal) – документ, який повинен зробити європейський континент нейтральним до зміни клімату. AgroPolit.com з’ясував, які наслідки для АПК України та інших галузей несе нововведення ЄС. Про це читайте у матеріалі за посиланням. Раніше міністр закордонних справ Дмитро Кулеба озвучив два завдання в межах зеленого курсу