друкувати


Законодавство у сфері безпечності продуктів практично відповідає вимогам ЄС, – Роман Лещенко

14 березня 2021, 10:00

Українське законодавство у сфері безпечності харчових продуктів практично відповідає вимогам Європейського Союзу. Про це заявив міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко під час круглого столу «Український агросектор в умовах Європейського Зеленого Курсу: виклики та можливості», організованого Українською Асоціацією Бізнесу і Торгівлі (UBTA) в партнерстві з Global 100% RE Ukraine та Міжнародним інститутом менеджменту (МІМ-Київ).

«Українське законодавство щодо безпечності харчової продукції великою мірою приведено до європейських вимог. Фактично нашій державі лишилося прийняти останні законопроєкти у сфері безпечності харчових продуктів, які вже підготовлені до другого читання», — сказав Лещенко.

Він додав, що Україна підтримує позицію ЄС щодо зниження пестицидного навантаження від використання засобів захисту рослин (ЗЗР) на 50%. Але міністр звернув увагу на різницю вихідних умов, адже українські аграрії не застосовують так багато мінеральних добрив та ЗЗР, як фермери з Євросоюзу.

Треба розуміти, що використання добрив в Україні наразі нижче, ніж у ЄС. Якщо європейські фермери вносять понад 80 кг азотних добрив на 1 га (у перерахунку на діючу речовину), то в Україні — близько 40 кг на 1 га», — зауважив міністр.

Однак, наголосив Лещенко, наразі на порядку денному ухвалення Верховною Радою законопроєкту №2289, який забезпечить реєстрацію агрохімікатів, що дасть можливість вивчити механізм їх дії та зменшити вплив на довкілля. Також він зазначив, що Україна всіляко підтримує прагнення ЄС по скороченню використання протимікробних засобів.

Сьогодні Україна знаходиться на доволі низькому рівні використання антибіотиків і ми прагнемо зберегти це. Щоб опанувати неконтрольоване застосування протимікробних препаратів, уряд України ухвалив постанову про затвердження національного плану дій щодо боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів», — підкреслив урядовець.

За його словами, невдовзі буде повністю імплементовано вимоги ЄС щодо контролю за використанням антибіотиків у тваринництві, і на цей напрям буде виділено кошти для державної підтримки. Лещенко акцентував на тому, що уряд України готовий рухатися згідно з європейським зеленим курсом, що відображається у конкретних кроках та стратегіях Мінагрополітики.

Нагадаємо, у Раді подадуть пакет законопроектів про впровадження «зеленого курсу» Європи.