друкувати


Ринок оренди створить багато колізій в агросекторі

11 серпня 2016, 14:36

Ринок орендних прав не буде користуватись попитом і навряд чи може бути предметом застави у банках. Таку думку висловив у спецпроекті AgroPolit.com партнер правничої фірми «Софія» Олександр Поліводський.

За словами юриста, ринок оренди працювати не буде.

«Юридично виписати це можливо, але чи погодяться банки брати такі застави? Адже банківські установи погодяться лише тоді, коли бачитимуть фінансову перспективу, якої тут немає. Адже якщо позичальник візьме кредит і не поверне його, то треба шукати нового орендаря, який має заплатити за право оренди», - говорить він.

Адвокат підкреслює, що деякі особи намагатимуться уникнути сплати оренди, виконання інших обов’язків щодо землі, зокрема щодо охорони, шляхом передачі прав посередництва і перепродажу, братимуть кредити у банках під заставу оренди і не повертати їх, оскільки це не власник землі тощо.

«Можливий ризик для власників землі полягає у тому, що вони не будуть знати, що права на оренду їхньої землі продають третім особам. У зв'язку з цим виникне багато колізій, які породжуватимуть питання: від кого власник має право вимагати орендну плату? Чи повинен власник знати, що право оренди на його землю перепродано?», – повідомляє Поліводський.