друкувати


Рада найближчим часом розгляне законопроект про аграрні розписки, — Мінекономіки

11 березня 2021, 11:00

Робота над оновленням інструменту модернізації аграрних розписок в рамках проекту закону №2805-д почалася торік, а вже найближчим часом ми очікуємо розгляду законопроекту у першому читанні у Верховній Раді. Про це на сторінці у Facebook написав заступник міністра розвитку економіки Тарас Висоцький. 

Він додав, що аграрні розписки протягом останніх кількох років стали для агровиробників простим та дієвим механізмом залучати фінансування під заставу майбутнього врожаю. Динамічне зростання ринку аграрних розписок забезпечило понад 35 млрд грн фінансування, а всього інструментом скористалося понад чотири тисячі агровиробників, переважно малі та середні підприємства.

Ми іноді чуємо коментарі, що аграрні розписки працюють і нема потреби змінювати робочий механізм. Однак в поточному форматі інструмент не реалізує свій потенціал на повну, та лише обмежено забезпечує попит агровиробників на фінансування. Ми впроваджуємо чимало ініціатив для розвитку сільського господарства України – яке, до речі, теж доволі добре працює, однак не реалізовує свій потенціал – і розвиток цього сектору можливий лише за умови сприятливого економічного середовища та ефективної інфраструктури. Обидва з цих елементів неможливі без дієвих та доступних інструментів фінансування, як-от аграрні розписки», — написав Тарас Висоцький.

Модернізація аграрних розписок дозволить забезпечити зростання обсягів фінансування, відповідно до потреб сектору. Саме з цією метою у співпраці з ринком та на основі його запитів було розроблено проект Закону №2805-Д щодо вдосконалення аграрних розписок.

Запропоновані законодавчі зміни:

Нагадаємо, аграрії закликають Раду прийняти законопроект про аграрні розписки у редакції №2805-Д.