друкувати


У Мінагрополітики озвучили суму держпідтримки садівництва, виноградарства та хмелярства на 2021 рік

10 березня 2021, 18:00

У 2021 році державна підтримка програми з розвитку садівництва, виноградарства та хмелярства складе 450 мільйони гривень. Це на 160 млн грн більше, ніж у попередньому році. Про це заявив міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко, коментуючи прийняття урядової постанови щодо внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених на фінансування держпрограми, передає прес-служба уряду.

Зокрема, передбачена допомога на відшкодування до 80% вартості садивного матеріалу плодово-ягідних культур, винограду та хмелю, до 50% — за спорудження шпалери, встановлення систем краплинного зрошення, будівництво об’єктів галузевої інфраструктури та придбання технологічних ліній, до 30% — за придбання техніки і обладнання в тому числі й іноземного виробництва. Часткове відшкодування зможуть отримати також ті об’єкти, які  у 2019-2020 роках понесли витрати. Передбачено й збільшення обсягу підтримки на одного суб’єкта господарювання з урахуванням пов’язаних з ним осіб.

За словами Романа Лещенка, прийнята постанова дозволить удосконалити процедуру подання документів, їх розгляд комісіями, прийняття рішення щодо виплати компенсації та механізм спрямування коштів, а також посилити контроль за дотриманням законодавства при наданні державної підтримки.

Побудована на принципах прозорості й прогнозованості, державна підтримка АПК у 2021 році націлена на створення нових робочих місць, збільшення доданої вартості у сільському господарстві, збільшення кількості фермерських та інших дрібних господарств в аграрній галузі та наповнення місцевих бюджетів. Серед прогнозованих результатів програми з розвитку садівництва, виноградарства та хмелярства ми очікуємо – створення понад 2 000 нових робочих місць і 15 нових технологічних ліній, збільшення на 1 400 га площ крапельного зрошення, на 20 000 тонн – потужностей нових об’єктів зі зберігання і на 15 000 тонн – з переробки», — підкреслив Роман Лещенко.

Загальна сума протягом одного бюджетного року на одне господарство за цими напрямками державної підтримки не може перевищувати 25 млн грн. Отримувачами бюджетних коштів є суб’єкти господарювання – юридичні особи незалежно від організаційно-правової форми та форми власності і фізичні особи – підприємці, що провадять діяльність у галузях садівництва, виноградарства та хмелярства.

Нагадаємо, аграрний комітет підтримав розподіл держпідтрмики для АПК.