друкувати


В Україні через бюрократію можуть заборонити продаж курятини, — ЄБА

10 березня 2021, 13:00

МОЗ опублікувало наказ щодо внесення змін до максимальних рівнів залишків діючих речовин ветеринарних препаратів у харчових продуктах тваринного походження, але Державна регуляторна служба готує проєкт відмови щодо наказу — його не погодження призведе до, фактично, заборони реалізації м’яса птиці. Про це йдеться у заяві Європейської бізнес асоціації.

«17 лютого Міністерством охорони здоров’я був опублікований наказ щодо внесення змін до максимальних рівнів залишків діючих речовин ветеринарних препаратів у харчових продуктах тваринного походження.

Документом пропонується приведення у відповідність показників безпечності м’яса птиці до європейських норм. В першу чергу, це пов’язано зі зміною законодавства про безпечність та гігієну кормів. Проект стосується дозволу на використання лікувальних кормових добавок для профілактики кокцидіозу, хвороби, яка без профілактики призводить до загибелі 80-90% всього молодняку птиці», — йдеться у позиції ЄБА.

За інформацією компаній-членів ЄБА, проєкт наказу вже погоджений Мінекономіки, а також Держпродспоживслужбою.

Водночас, як стало відомо, Державна регуляторна служба, завданням якої є реалізація державної регуляторної політики, політики з питань нагляду у сфері господарської діяльності, готує проект відмови щодо даного наказу. Однак, не погодження даного нормативного акту призведе до, фактично, заборони реалізації м’яса птиці як на території України, так і за її межами. Адже продукцію харчування, котра заборонена до споживання всередині країни, заборонена і до експорту», — наголошують в асоціації.

Зазначається, що ЄБА надіслала листа до МОЗ та Державної регуляторної служби з проханням підтримати запропоновані зміни та не допустити заборони використання кормових добавок для відгодівлі птиці в Україні.

Зазначимо, що м’ясо птиці є одним з найбільш доступних видів м’яса та відноситься до соціальних продуктів. Так, в Україні за офіційними даними Держстату, в 2019 році споживали 53,6 кг м’яса на 1 особу, з яких м’ясо птиці складало 26 кг або 49%. Водночас, дані кормові добавки не є шкідливими для людини (в тому числі, і використовуються в Європейських країнах), проте, дуже важливі для вирощування птиці і їх використовують протягом всього циклу її життя до 2-3 днів перед забоєм. Водночас, дана ситуація може призвести до втрати поголів’я птиці, що, в свою чергу, може призвести до різкого та неконтрольованого підвищення цін на цю категорію продуктів», — додали в ЄБА.

Нагадаємо, Україна стала третім найбільшим постачальником м'яса птиці в країни ЄС.