друкувати


У аграрному комітеті розповіли, як вирішити проблему із нарахованими штрафами за зберігання пального без ліцензії

10 березня 2021, 09:00

Законом було передбачено обов’язок сільгоспвиробників до 1 березня 2020 року отримати ліцензію для зберігання пального для потреб власного споживання. В той же час, за різних причин, значна кількість аграріїв не встигла отримати ліцензії до 1 березня 2020 року, а отримали їх пізніше. Про це повідомив народний депутат України, член депутатської групи «Партія «За майбутнє», секретар Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський, йдеться у матеріалі Latifundist.com.

Розповсюдженість цього факту виявили контролюючі органи, розпочавши перевірки суб’єктів господарювання щодо дотримання норм законодавства щодо регулювання обігу пального.  У разі, якщо за первинними документами податкові органи бачать, що з 1 березня 2020 року аграрій купував пальне, а ліцензія на зберігання була відсутня — вони трактують це як зберігання пального без наявності ліцензії, незалежно від того, чи є у аграрія ліцензія на момент перевірки, чи її нема. Законом передбачена висока відповідальність — штраф 500 тисяч гривень за зберігання пального без ліцензії, або реалізацію пального за наявності ліцензії лише на зберігання пального для власних потреб.

Значна кількість аграріїв не встигла отримати ліцензії до 1 квітня 2020 року, а отримали їх пізніше. Ми розуміємо, що таке весна для аграріїв – це період посівної і треба швидко відсіятися. А після того всі пішли за ліцензіями, хоча отримали у підсумку штрафи від податківців, які діяли за законом.

Як це вирішити?

Нагадаємо, названо випадки, коли аграріям не потрібна ліцензія на пальне.