друкувати


Оприлюднено аналіз законопроекту щодо зрошення в Україні

10 березня 2021, 08:05

У Верховній Раді зареєстрували законопроект №5202 «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель». AgroPolit.com проаналізував позиції та норми, які вплинуть на подальший розвиток меліорації в Україні. Про це йдеться в аналітичному матеріалі видання.

Зазначається, що документ передбачає передачу функцій утримання меліоративної інфраструктури нижнього рівня водокористувачам, а також створення організації водокористувачів (ОВК) та прописує їх функціонал. Все це покликане підвищити ефективність використання систем зрошення в Українському АПК.

Згідно з прогнозами фахівців, подальші зміни клімату на планеті не оминуть і Україну. Кліматичні зміни погіршуватимуть умови природного забезпечення ґрунтів вологою. Внаслідок цього роль зрошення та дренажу у виробництві сільськогосподарської продукції лише зростатиме. І хоча сьогодні в Україні створено понад 1160 водосховищ загальним об’ємом близько 55 куб. км, мережа магістральних каналів (понад 1000 км) і водоводів (понад 2000 км) – цього недостатньо для повноцінного розвитку сільського господарства.

Законопроєкту 5202 передувала презентація документа від МЕРТ, який об’єднав норми інших, дотичних до нього законів:

Детальний аналіз законопроекту читайте за посиланням.

Нагадаємо, міністр Роман Лещенко анонсував старт проекту по зрошенню Одещини під наглядом уряду.