друкувати


Ціна на хліб до кінця року не підвищуватиметься

12 серпня 2016, 08:10

Ціна на хліб до кінця року суттєво не зросте, проте певні цінові коливання можуть бути. Про це на прес-конференції «Чи залишить посушливе літо українців без врожаю?» повідомив президент Асоціації фермерів та землевласників України Іван Томич.

Експерт вважає, що різких коливань цін та значного збільшення вартості хліба найближчими місяцями не буде. Втім, він вважає, що потенційно ціна хліба може зрости від 3 до 15%.

«Половина вартості хліба – мука. Тут зростання ціни може скласти 3-5%. Це – виробнича частина. Друга половина ціни – енергоносії, зарплати та податки. Ця половина має більше можливостей зрости, загалом зростання може становити від 5 до 15%», - підсумував Томич.

Щодо інших сільськогосподарських товарів, то, на думку експерта, очікується зниження цін на буряк, моркву, картоплю, цибулю та капусту. У вересні можливе незначне – на 20%, зниження ціни гречки. Цінові коливання по цукру складатимуть мінус 10-15% до кінця листопада. З початком зими ціни на гречку та цукор можуть відновитися до нинішніх показників.

Олександр Ярощук