друкувати


Ситуація зі штрафами не вирішує питання махінацій з паливом, — експерт

8 березня 2021, 15:00

На думку фахівців, які досліджують паливні ринки, ситуація зі штрафами не вирішує питання махінацій з паливом. Про це йдеться у матеріалі AgroPolit.com.

Як прокоментував для AgroPolit.com ситуацію фахівець із державної політики у паливно-енергетичному комплексі Геннадій Рябцев: «Коли мова заходить про певні обмеження, які запроваджуються урядом, накладання штрафів – це стандартна процедура, і вона застосовується на всіх ліцензованих ринках. Але, на мій погляд, в цьому випадку ця процедура не буде дієвою, адже в Україні сьогодні не існує єдиної системи контролю якості та безпечності нафтопродуктів. Нема кому цим, власне, системно займатися, і штрафні санкції будуть застосовуватися епізодично силами податкової».

За його словами, попри велику кількість пропозицій на ринку пального (чимало компаній різної величини беруть участь в торговельних операціях), права споживачів на ньому залишаються незахищеними. Збільшується інформаційна асиметрія, коли постачальники знають про характеристики продукції значно більше за споживачів. У свою чергу, споживачі отримують викривлену чи неповну інформацію, ще й перевірити її вони не мають можливості. І це все відбувається на тлі мовчазної згоди трейдерів, хоча, звісно – це не про всіх.

Коли мова заходить про якість пального, варто пам'ятати, що обсяг реалізації нафтопродуктів в Україні відрізняється від сумарного виробництва та кількості імпорту на один мільйон тонн. Це означає, що звідкись береться на ринку мільйон тонн нафтопродуктів незрозумілого походження», – повідомив Геннадій Рябцев.

Детальніше читайте за посиланням.

Нагадаємо, ДПС тимчасово призупинила перевірки ліцензій на зберігання пального у аграріїв.