друкувати


Міністр агрополітики прокоментував виведення капіталів через експортні операції з зерном

8 березня 2021, 12:00

Фіктивні компанії в Україні продають українське зерно фіктивним фірмам за кордон, щоб залишити там валютну виручку і не повертати її в Україну. Про це заявив міністр аграрної політики України Роман Лещенко в ефірі ток-шоу «Свобода слова Савіка Шустера».

За словами міністра, чверть земель сільськогосподарського призначення перебувають в тіні, і Україна втрачає мільярди доларів через те, що не відслідковує походження і рух зерна, яке вивозять за межі країни.

«Сьогодні агросектор, з точки зору державної підтримки, має нікчемні 4-5 млрд грн. І ми, щоб підтримати малого фермера, щоб дати дотацію на корову, виборюємо ці копійки, а вони лежать у нас просто на землі – тільки треба жорсткий контроль, система оподаткування, відкритий простір даних, мінімізація кількості чиновників, а найголовніше – чітка послідовна структура руху товару. Зерно вирощене на полі – ми бачимо з супутника, що там росте, кадастровий номер земельної ділянки – і трейдер, який купує цю продукцію, має чітке походження товару. Де ти взяв це зерно, яке ти експортуєш?. Ти прийшов до держави відшкодувати ПДВ? Покажи кінцевий хід цього товару», – сказав міністр.

Нагадаємо, також Роман Лещенко повідомив, що в Україні із 8 млн га «тіньової» землі не сплачуються податки.