друкувати


Опубліковано Національну економічну стратегію до 2030

5 березня 2021, 18:00

Кабінет Міністрів опублікував Національну економічну стратегію до 2030 року та постанову про її затвердження. Про це повідомляє Урядовий портал.

Стратегію економічного відновлення-2030 розробляли на платформі Центру економічного відновлення.  

Документ визначає стратегічні кроки для розвитку промисловості, агросектору, видобутку, інфраструктури, транспорту, енергетичного сектору, інформаційно-комунікаційних технологій, креативних індустрій та сфери послуг. Також Стратегія враховує важливі наскрізні напрямки — діджиталізацію, «зелений» курс, розвиток підприємництва та збалансований регіональний розвиток.

«Затвердити Національну економічну стратегію на період до 2030 року...Стратегія є основою під час розроблення міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади планів заходів, проєктів програмних і стратегічних документів, проєктів законів та інших актів законодавства», — йдеться у постанові.

Також зазначається, що заходи щодо реалізації визначених Стратегією шляхів досягнення стратегічних цілей і відповідних завдань державної економічної політики включаються до планів діяльності Кабінету Міністрів.

Програмні та стратегічні документи Кабінету Міністрів, плани діяльності міністерств та інших центральних органів виконавчої влади приводяться у відповідність із Стратегією (у разі потреби) і виконуються з урахуванням пріоритетності досягнення визначених Стратегією цілей», — йдеться у постанові.

Моніторинг стану виконання Стратегії проводиться на єдиному вебпорталі електронного урядування шляхом узагальнення інформації про хід її імплементації і аналізу ступеня досягнення визначених цільових індикаторів у звітному періоді. Результати моніторингу враховуватимуть під час розроблення заходів щодо реалізації визначених Стратегією шляхів досягнення стратегічних цілей і відповідних завдань державної економічної політики на плановий період

Крім того, результати моніторингу стану виконання Стратегії розглядаються щокварталу на засіданні Кабінету Міністрів, а перегляд Стратегії здійснюватимуть у 2024 та 2027 роках з урахуванням результатів її виконання.

У додатку до постанови зазначається, що стратегія визначає довгострокову економічну візію, принципи і цінності, “червоні лінії” (неприпустимі напрями руху), ключові напрями (вектори) економічного розвитку та за кожним з 20 напрямів — стратегічні цілі, шляхи їх досягнення з урахуванням наявних і потенційних викликів і бар’єрів, а також основні завдання державної економічної політики та цільові індикатори на період до 2030 року.

Нагадаємо, що уряд визначив в рамках підготовки Національної економічної стратегії до 2030 року основні вектори розвитку малого та середнього бізнесу в Україні.