друкувати


Експерт розповів, чи можна сьогодні в Україні отримати 2 га безкоштовної землі

5 березня 2021, 08:23

В Україні кожен громадянин може безкоштовно отримати до 2 га землі. Але зробити це зараз дуже складно: ще на етапі підготовки документів виявиться, що розробка документації землеустрою обійдеться до 30 тис. грн. Про це йдеться в матеріалі на OBOZREVATEL. 

У матеріалі зазначається, що потрібно заздалегідь вибрати ділянку і принести графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки. У разі вилучення земельної ділянки, що перебуває у користуванні інших осіб – погодження землекористувача.

Зазначається, що часто місцева влада заявляє, що ділянки вже «зарезервовані», наприклад, за учасниками бойових дій. Або ж вільних гектарів взагалі не залишилося.

У разі надання земельної ділянки для ведення фермерського господарства, потрібні документи, що підтверджують досвід роботи у сільському господарстві або наявність освіти в аграрному навчальному закладі, а також взяти копію паспорта та ідентифікаційного номера.

Варто сказати чесно, якщо ви сьогодні хочете отримати безкоштовно 2 га землі — краще відмовтеся від ідеї. Це вимагає або величезних зусиль, або включення витратних корупційних механізмів, або ж оскарження відмов в судах. Але суди можуть затягтися на роки, а за цей час землю віддадуть комусь іншому», — розповів глава комітету із земельного права Асоціації адвокатів України Віктор Кобилянський.

Як розповів виданню нардеп від «Слуги народу» Дмитро Соломчук, через 2-3 роки вартість землі в Україні буде більше € 5 тисяч за 1 га, а після 2026 року гектар коштуватиме понад €10 тисяч.

Нагадаємо, що в НАЗК назвали ризики від безоплатної приватизацїї земель.