друкувати


Секретар аграрного комітету Іван Чайківський пропонує ввести замість ліцензування пального – декларування

4 березня 2021, 10:31

З альтернативною пропозицією до ліцензування пального, яке вимагається законодавством та загрожує непід'йємними штрафами для аграріїв, виступив секретар аграрного комітету Іван Чайківський. Він пропонує замінити ліцензування пального – декларуванням, а штрафи за порушення зробити градаційними.

Про це Чайківський детально розповів в матеріалі AgroPolit.com, коментуючи обурення фермерів штрафами у 500 тис. грн. за порушення умов ліцензування пального.

«Питання актуальне тому, що окремі недобросовісні підприємці придумують різні схеми з пальним, тим самим кидаючи тінь на добросовісних аграріїв», – заявив Чайківський.

За його словами, з одного боку, держава вирішила це шляхом видачі ліцензій на зберігання пального, але з іншого боку податкова служба вимагає від виробників документи, ведення яких для малого та середнього аграрія – це додаткові затрати та й сам підхід в принципі не підпадає під спрощення ведення бізнесу самозайнятим населенням.

З 1 квітня 2020 року кожен суб’єкт господарювання, який зберігає пальне, незалежно від цілі такого зберігання має спочатку отримати на це ліцензію. В іншому випадку йому грозить штраф в 500 тисяч гривень. Об’єднання та асоціації сільськогосподарських товаровиробників почали виступати за повну відміну ліцензування зберігання пального для власного споживання.

Зараз хвиля перевірок агровиробників досягла диких масштабів, а податківці в своїй діяльності не гребують застосовувати суто бюрократичні інструменти. До речі, база нормативних документів, якою керується податкова, також потребує оновлення та актуалізації», – заявив Іван Чайківський. 

Також Іван Чайківський розповів, що інспекторами перевіряється вся документація: починаючи від журналу заправника до паспортів на цистерни, співставляються фактичні об’єми роботи техніки з кількістю палива на його заправку вказану в документах та знаходяться правопорушення там, де їх ніколи не було.

«Якщо говорити про середнє чи велике аграрне підприємство яке має в штаті профільних працівників то воно ще може забезпечити ведення необхідної документації, але дрібний фермер немає ні часу, ні вільних рук, щоб самому собі виписувати дозвільні документи на заправку та вести цей облік», – впевнений Чайківський.

На думку Чайківського, часто фермерам приписують торгівлю пальним, але це просто смішно, бо він його купує за тими ж ринковими цінами. Він повідомив, що Всеукраїнський конгрес фермерів звернувся до податкової служби з запитом, щодо обговорюваних зараз перевірок. Відповідно до звіту податкової, інтенсивність перевірок дотримання ліцензій на зберігання пального зросла втричі, а фактично було проведено майже 2,5 тисячі перевірок та за результатами скасовано 267 ліцензій. І це тільки ті випадки які обійшлися без корупції, а скільки таких перевірок було «вирішено» в тіні?! І це при тому, що на всіх дорогах державного значення стоять нелегальні перекупщики пального, але податкова їх не бачить. 

У всіх містах підпільно торгують пальними з бочок, але винними є чомусь добросовісні аграрії, які повірили державі і чесно подали документи на отримання ліцензії, а зараз від тієї ж держави руками податкової отримують шокуючі штрафи», – заявив Чайківський.

Підводячи підсумки, секретар аграрного комітету заявив, що обов’язкове ліцензування зберігання пального – це зайва перепона на шляху українського аграрного сектору. Держава має підтримувати вітчизняних аграріїв, а не ставить їм палки в колеса, а постійні перевірки та штрафи є причиною корупції на місцях та приводять до переходу аграріїв в тінь.

Я пропоную аграрному комітету розробити спільний законопроект разом з профільними аграрними асоціаціями, який би дозволив державі контролювати пальне, а добросовісним аграріям використовувати пальне без зайвих перешкод. Пропонувати Верховній Раді а найкоротші строки внести зміни в законодавство та розробити градацію для агровиробників за площею землі, яка ними обробляється, та розміри штрафів, які повинні сплачувати порушники», – наголошує Чайківський.

Детальніше про це читайте у матеріалі: Ліцензування палива для АПК: штрафи, реакція фермерів, кроки з боку держави