друкувати


Депутати напрацьовують інструменти для діяльності страхових фондів на зерновому ринку

4 березня 2021, 08:30

В аграрному комітеті та Верховній Раді напрацьовуються інструменти для діяльності страхових фондів на зерновому ринку. Про це у матеріалі на АgroРolit.com сказав генеральний директор Української аграрної конфедерації (УАК) Павло Коваль.  

«За нашими підрахунками, дефолтних випадків за минулий рік було близько 30% від кількості всіх форвардів і це мало свій опосередкований вплив на цінові очікування. Тобто всі ці фактори не сприяли стабільності ринку. Ми застерігаємо про надмірну інтенсифікацію поведінки імпортерів на базових аграрних ринках, адже це негативно відобразиться на вітчизняних виробниках. Тут потрібно приймати якісь рішення. Я знаю, що в аграрному комітеті та Верховній Раді напрацьовуються певні інструменти по цілому ряду секторів, в тому числі і страхові фонди на зерновому ринку», – розповів Павло Коваль.

За його словами, якщо постраждають трейдери і виробники – це відобразиться втратою авторитету на міжнародних ринках.

До речі, ми понесли збитки в трейдингу вже у 2021 році. Адже, наприклад, простій корабля, який не вантажиться, в порту Миколаєва чи Одеси – це не безкоштовно. Це також стискає рентабельність певної групи гравців на українському ринку. Хтось матиме компенсувати збитки і якщо виявиться, що цю компенсацію перекладуть на плечі малого і середнього аграрного виробника (регресом, в тому числі і через судові рішення) – це знову вдарить по ефективності аграрного сектору. Тобто існує ціла низка питань, на які потрібно системно реагувати але для цього потрібна наявність комплексу інструментів в системі аграрної політики, які мають бути у готовності до викликів», – зазначив Коваль.

Нагадаємо, що озвучено прогноз зростання цін на експортні зернові з України.