друкувати


В Україні пропонують провести розслідування імпорту молочної продукції

3 березня 2021, 14:00

Виробники молока та молочних продуктів України подали до Мінекономіки заяву про порушення та проведення спеціального розслідування стосовно імпорту деяких видів молочної продукції. Про це під час прес-конференції «Криза молочної галузі України – наслідки ліберального імпорту» повідомив голова Ради директорів Спілки молочних підприємств України Вадим Чагаровський, передає Укрінформ.

«14 вітчизняних молочних компаній подали заяву про порушення та проведення спеціального розслідування Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства з метою захисту українського ринку від неконтрольованого імпорту молочної продукції. Цій заяві передувало погіршення стану молочної галузі», – сказав Чагаровський.

За його словами, існує тенденція збільшення обсягу імпорту молочної продукції з європейських країн. А наступного року планується встановлення нульової митної ставки на імпорт молочних продуктів з ЄС, що, відповідно, негативно вплине на молочний ринок держави.

В останні три роки суттєво збільшився імпорт в Україну молочних продуктів. У 2020 році він сягнув критичного рівня. В Україну було завезено 90 тис. т молочних продуктів, з них – 47 тис. т сирів. У молочному еквіваленті – це 1 млн т сировини. Таким чином в Україну було імпортовано молочної продукції на 300 млн дол.», –  зауважив керівник профільної спілки.

Як запевняє Чагаровський, при підписанні Угоди про асоціацію з Європейським Союзом було упущено питання підтримки вітчизняної сільськогосподарського галузі, яка, наприклад, існує в ЄС, і тим самим створені нерівні умови для конкуренції вітчизняного виробника.

Водночас фахівці наголосили, що молочні компанії не хочуть заборони імпорту, а мають на меті лише створення конкурентного спроможного ринку, зокрема введення адекватного захисту вітчизняного виробника від неконтрольованого імпорту та забезпечення державної фінансової підтримки.

Заходи, які можуть бути застосовані за результатами спеціального розслідування проти імпорту молочної продукції, – це або спеціальне мито, або кількісна квота», –  додав керівник практики міжнародної торгівлі, радник міжнародної юридичної фірми Integrities Сергій Лахно.

Очікується, що спеціальне розслідування не спровокує зростання цін на імпортні молочні продукти та триватиме близько 9 місяців. За його результатами Мінекономіки запропонує низку можливих заходів або розробить відповідну програму підтримки.

Нагадаємо, що раніше повідомлялося, що Україна скоротила експорт молокопродуктів на 20%.