друкувати


 Торговий представник України розповів, чи варто очікувати на дзеркальні квоти

4 березня 2021, 07:00

В України є не багато товарів, щодо яких слід застосовувати дзеркальні квоти в рамках ЗВТ з ЄС. Про це в ексклюзивному інтерв'ю AgroPolit.com розповів заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України – торговий представник України Тарас Качка.

«Термін дзеркальної квоти — це сферичний кінь в вакуумі. У нас була одна ситуація в переговорах багато років тому по цукру, коли ми говорили, що рівень доступу на ринок ЄС для українського цукру — от ідентичний, 100%. Ми постачаємо 30 тис. т, вони — 30 тис. Але ситуація в цукровій галузі помінялася від початку переговорів до їх завершення. Тому треба дуже обережно використовувати симетрію як механізм — лише, якщо він крайній захід. Якщо ми виходимо у переговорах із захисної позиції, то слід думати не про миттєвий захист, а стратегічний. Через рік, півтора ситуація у тій чи іншій галузі поміняється, бо ефективність українського сільського господарства дуже висока», — розповів торговий представник України.

Нагадаємо, Україні пропонують запровадити дзеркальні квоти по відношенню до експорту молочної продукції з ЄСОприлюднено програму держпідтримки агросектору ЄС в умовах COVID-19.