друкувати


Нардеп пояснив, як можна знизити ціни на продукти

1 березня 2021, 18:00

Ситуації зі стрибками та різкими підвищеннями цін на продовольчі продукти держава може регулювати через Аграрний фонд і біржу. Таким чином на державному рівні країна б продавала виробникам яєць фуражне зерно за закупівельними цінами 2020 року, виходячи з яких здійснювалась передоплата за форвардними контрактами, а у продавців продуктів була б причина не підвищувати ціни. Про це в ефірі телеканалу Перший.UA розповів народний депутат аграрного комітету Вадим Івченко.

«Ціни на яйця дійсно зросли у зв’язку з тим, що собівартість яйця – десь 70-80% – це кормові добавки: комбікорм. Тобто, якщо у нас сьогодні зросла ціна фуражної пшениці та кукурудзи по всьому світу – то, звичайно, зросла ціна комбікорму. Якщо вона зростає, то підтягне за собою ті групи товарів, які залежать від неї». Тобто, на сьогодні ми говоримо виробникам яєць: у нас є фуражна кукурудза і пшениця за ціною, наприклад, листопада минулого року. Ще додати до неї зберігання, податки тощо, але ця ціна буде значно нижча, ніж на ринку, де купують трейдери», – пояснив Івченко.

За його словами, така вдумлива політика держави дасть змогу стримувати ціни на більшість груп продовольчих товарів.

Це означає, що ці приватні компанії приходять, беруть дешевше фуражну пшеницю – і, по факту, випускають свій товар дешевшим», – зауважив Івченко.

Нагадаємо, що Україна перебуває на межі продуктових криз неплатоспроможності.