друкувати


Через зниження ставки ПДВ на аграрну продукцію до 14 % агріїв чекає неприємний сюрприз у закупівельній ціні на зернові

28 лютого 2021, 07:16

Мінус закону закону №1115-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції», який запрацює вже з 1 березня, лежить у площині закупівельної ціни на зернові. Таку думку в матеріалі AgroPolit.com висловив один з вітчизняних експертів з торгівельних операцій.

На думку експертів, негативний ефект випливає зі специфіки роботи міжнародних трейдерів. Є ризик, що трейдери зменшать резерви для збільшення закупівельної ціни на зернові. Традиційно трейдери закладали саме суму ПДВ (який їм повертає держава) для збільшення внутрішньої закупівельної ціни. Оскільки ПДВ зменшиться на 6%, це позначиться і на закупівельній ціні, кажуть у їхніх колах. 

А тепер більш детально про виграші чи радше «бариші».

Найбільше виграють на аграрному ринку України (попри заявлений список тих, на кого поширюється зниження ставки ПДВ) переробники насіння соняшнику, тобто виробники олії. 

Ось так розповідає на правах анонімності AgroРolit.com один із учасників зернового ринку про ПДВ-арифметику і про її головних вигодонабувачів:

Я вам нагадаю: в Україні діє 10% експортне мито на соняшник. Структура, наприклад, експорту кукурудзи та пшениці — 75- 80% всього зерна експортується, тобто експортний ринок для цих культур головний в плані формування ціни на внутрішньому ринку. З соняшником інша історія: у 2020 році зібрали близько 13,5 млн т і експортуємо майже 100 тис. т соняшника. Відчуваєте різницю? Це результат дії цього експортного 10% мита, яке забезпечує переробникам додаткові прибутки. Зменшивши внутрішній та вхідний ПДВ до 14%, ми розуміємо, що автоматично 6% відраховуються від ціни закупівлі, тобто закупівельні ціни на соняшник всередині України будуть нижчими! При цьому з бюджету виробникам олії (переробникам насіння соняшнику) повертають 20% експортного ПДВ з олії та шроту (90% його експортується). Тобто така сукупність факторів сприяє зниженню ціни на сировину, що збільшує маржинальність переробників саме соняшнику». 

Детальніше про це читайте у матеріалі: Зниження ставки ПДВ для агросектору до 14%: боротьба зі «скрутками» чи преференція в $80-120 млн переробнику соняшнику?