друкувати


Озвучено 3 кроки для перезавантаження Держрезерву в Україні

26 лютого 2021, 09:00

Секретар Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, член депутатської групи «Партія «За майбутнє» Іван Чайківський назвав три основні кроки для перезавантаження Держрезерву в Україні. Про це він повідомив у інтерв'ю для AgroPolit.com.

Він зазначив, що зараз склалася ситуація, коли держава повинна своїми функціями регулятора принести користь вітчизняним товаровиробникам.

Дефіцит кукурудзи на світовому ринку призводить до її відтоку з ринку України і, як результат, до зростання ціни на кукурудзу, до збільшення вартості кормів, а в подальшому – м’яса, молока, яєць та інших продуктів тваринництва та птахівництва.

Влада має розуміти, що тваринництво та переробка – це галузі, що продукують додану вартість та несуть на рівні з державою соціальне навантаження: створюють робочі місця на селі та формують податкову базу для новостворених громад.

А скорочення поголів’я ВРХ та свиней набуло загрозливої тенденції: за останні роки кількість худоби зменшувалася на 5-6,5% щорічно.

Зараз важливо підтримати галузь тваринництва та переробників, оскільки це питання напряму стосується продовольчої безпеки нашої країни та відпускних цін на соціально важливу продукцію», — повідомив Іван Чайківський.

Це можна зробити трьома шляхами:

Якщо ж говорити глобально, то уряд має не допускати критичних ситуацій та реагувати на них завчасно. Одне з рішень, яке має бути пропрацьовано та ухвалено негайно, – це наведення порядку з контрабандою готових продовольчих товарів з-за кордону. Саме контрабанда не дає можливості розвивати власну переробку через неконкурентність в ціні. І замість того, щоб латати проблеми, уряд мав би усувати причини цих проблем», — підсумував нардеп.

Детальніше читайте за посиланням.

Нагадаємо, в аграрному комітеті озвучили три завдання для голови Мінагрополітики Романа Лещенка.