друкувати


З березня Україна та ЄС почнуть співставляти свої запити на перегляд умови ЗВТ – деталі

27 лютого 2021, 07:00

З березня Україна та ЄС почнуть співставляти свої запити на перегляд умови ЗВТ. Ключовий аспект перегляду угоди будуть тарифні квоти на товари сільського господарства, яких є 40. Про це в ексклюзивному інтерв'ю AgroPolit.com розповів заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України – торговий представник України Тарас Качка.

«Це досить широкий список квот в порівнянні з іншими європейськими партнерами ЄС. У цих перемовинах з ЄС у нас є 3 блоки питань. Наша мета — позбутися всіх квот, але цьому є кілька важливих перепон. Перша — це інстинктивна боязнь української продукції на ринку ЄС з боку європейських фермерів. Тому наша місія в переговорах полягає не стільки в калькуляції цифр, а в тому щоб пояснити – ми насправді не конкуренти, а допомагаємо один одному. Другий блок — це те, що називається level playing field (жаргон в міжнародній торгівлі, який відображений в угоді є з Британією) — якщо ми повністю відповідаємо вимогам ЄС по тих чи інших категоріях (довкілля, безпечність харчових продуктів), то маємо право на необмежений доступ до ринку ЄС», – сказав Качка. 

Нагадаємо, уряд просять ввести державне регулювання на кукурудзу – відкритий лист уряду та РНБО від трьох асоціацій тваринників. Ціни на зернові — зростання попиту на українську кукурудзу та перспектива дефіциту на внутрішньому ринку.