друкувати


Децентралізація — план на 2021 році

4 березня 2021, 06:00

Місцеве самоврядування мало би зайняти проактивну позицію, бо це найбільш легітимний орган публічної влади, який має право виборювати правильний сценарій завершення цієї реформи. Про це AgroPolit.com розповів керуючий партнер консалтингової компанії PGR Consulting Group, засновник Школи Мерів Руслан Рохов.

За його словами, для цього слід консолідуватися, бо місцеве самоврядування — це багато різних людей та політичних сил. Місцеві органи влади мають дати президенту та уряду своє бачення завершення децентралізації.

«На мій погляд, цей децентралізаційний план має включати такі складові: формування бачення, яку країну ми будуємо і роль в ній місцевого самоврядування; новий конституційний дизайн, який закріпить архітектуру цього бачення; зміст позицій, які мають бути викладені в новому Законі «Про місцеве самоврядування», Законі України «Про службу в органах місцевого самоврядування», Законі Україну «Про самоорганізацію населення» та інших законах, які впроваджуватимуть новий конституційний дизайн», – сказав Рохов.

Він наголосив, що потрібно врегулювати питання появи префектур, які мають з’явитися на зміну місцевим державним адміністраціям

Разом з цим потрібно врегулювати повноваження та порядок формування виконавчих органів обласних рад. Потрібно ліквідувати районі ради. Я переконаний, що районі ради є анахронізмом. І нарешті настав час ампутувати районні ради як аномалію, яка не несе ждної доданої цінності для громадян. Але виходячи з поточної політичної ситуації в парламенті, на мою думку, голосів на конституційні зміни не буде, ані цього, ані наступних років каденції цього склау парламенту, – додав експерт.

Нагадаємо, озвучено аграрну частину угоди про ЗВТ з ЄС та України, яку підтримав Європарламент. В Україні 2021-й має стати роком запуску цивілізованого ринку землі.