друкувати


Руслан Рохов: олігархи мають еволюціонувати у великий прозорий український капітал

2 березня 2021, 06:00

Для цього їм потрібно, щоб в Україні запрацював інституційний підхід до політики, тобто потрібні чіткі правила гри та верховенство права. Відсутність цих двох елементів спонукає олігархів постійно боротися за те, щоб ставити свій уряд, парламент, президента. Про це AgroPolit.com розповів керуючий партнер консалтингової компанії PGR Consulting Group, засновник Школи Мерів Руслан Рохов.

«Щоб припинити постійну боротьбу за ручне управління країною, яка постійно розгойдує маятник протистояння в логіці гри з нульовою сумою, важливо реформувати процес ухвалення публічних політик. Важливо збільшити кількість суб’єктів, які мають доступ до ухвалення рішень. В процесі ухвалення рішень має бути задіяно якомога більше зацікавлених сторін. Рішення не мають бути на користь якоїсь із з них на шкоду іншій, таким чином консультації в процесі розробки проєкту рішення зможуть як покращити сам його зміст, так і бути максимально збалансованим в інтересах всіх зацікавлених сторін. Це припинить безкінечне протистояння в боротьбі за те, чия воля зверху, і дозволить сконцентруватися усім не на тому, хто є в політиці, а на тому, яку політику мають впроваджувати ці люди», – сказав Рохов.

Проте, за його словами, ймовірність того, що олігархи добровільно змінять підходи до впливу на державну політику, значно менша, ніж вірогідність набуття спроможності виборцями сформувати власну більшість в парламенті.

Тільки зміна політичної культури зумовить те, що в олігархів зникне спроможність ставити політиків. З власної волі вони від цього не відмовляться. Зробити це можуть тільки виборці. І процес пішов, – додав він.

Нагадаємо, децентралізацію вбиває постійна зміна правил та законодавства.