друкувати


Три ключові пункти України при перегляді ЗВТ з ЄС – Тарас Качка

25 лютого 2021, 07:40

При перегляді тексту угоди про Зону вільної торгівлі з ЄС Україна притримуватиметься трьох ключових блоків питань. Про це в ексклюзивному інтерв'ю AgroPolit.com розповів заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України – торговий представник України Тарас Качка.

За його словвами, у перемовинах з ЄС є 3 блоки питань.

«Перший — повна лібералізація по тих товарах сільськогосподарських, де квоти є рудиментарними, маленькими. Окрім традиційних квот (мед, м'ясо птиці, тощо) у нас є ще квоти так би мовити нішеві. Думаю, що можемо їх позбутися. Другий — уточнення опису товарів, які підпадають під квотування. Наприклад, в категорії яблучні або виноградні соки визначення квот є дуже широким, або поєднання із зерновими 10 групи також борошна і круп з 11 групи. Такі парадокси існують. Третє — там, де не вдасться уникнути квотування, будемо максимально приводити їх розмір до реальних можливостей нашого агросектору. Наприклад, мед вибирають у перші 20 днів січня і Україна ініціюватиме збільшення медової квоти, так щоб вона відповідала нашому традиційному експорту – 14-15 тис т.» — сказав Качка. 

Решту деталей ситайте в інтерв'ю за посиланням

Нагадаємо, Китай очолив ТОП-10 імпортерів українського збіжжя у 2020 році. Зона вільної торгівлі  між Україною та Ізраїлем — що зміниться для агросектору