друкувати


Наслідки децентралізації: національні партії втрачають вплив на місцях, натомість посилюються місцеві еліти

25 лютого 2021, 06:00

Головний висновок місцевих виборів 2020 року полягає у тому, що національні партії втрачають вплив на місцях, але завдяки реформі децентралізації посилюється вплив місцевих еліт та представників самоврядування. Про це AgroPolit.com розповів керуючий партнер консалтингової компанії PGR Consulting Group, засновник Школи Мерів Руслан Рохов.

«Національні партії втратили монополію на проведення регіональної та місцевої політики. Це позитивно. Чим більше конкуренції між національними і місцевими політичними елітами, тим краще для громадян. З’являється електоральна ніша для того, щоб перемагали партії непатерналістської ідеології», – сказав Руслан Рохов.

На його думку, натомість зростає потенціал регіональних місцевих еліт, які зростають завдяки реформі децентралізації.

Я вірю в потенціал місцевих еліт. У випадку об’єднання лідерів місцевого самоврядування (які зайшли під різними локальними брендами) з представниками бізнес-середовищ (які також йшли власними політичними силами) в національну політичну платформу з умовно республіканською пропозицією, в якій вони є інструментом зміни країни в руках непатерналістичного виборця, вони можуть мати електоральну нішу від 27% до 34%», – вважає Руслан Рохов.

Нагадаємо, експерт розповів про успіхи децентралізації в Україні. Депутатська група агробарона Андрія Веревського – основний парламентський «підголосуй» за економічні питання для слуг.