друкувати


Після відкриття ринку землі очікується активний продаж паїв на рівні 5-7 % від загальної кількості

24 лютого 2021, 14:00

За перші два роки відкритого ринку землі на продаж може бути виставлено не більше 5-7 % від загальної кількості сільськогосподарських угідь товарного виробництва. Таку думку під час прес-конференції, організованої Українським інститутом майбутнього та за підтримки AgroPolit.com, про ринок землі висловив засновник сервісу Feodal.Оnline Андрій Дем'янович.

За його словами, відразу після старту ринку можна очікувати певний ажіотаж, викликаний зацікавленістю до процесу з боку афільованих з фермерськими господарствами осіб, які будуть формувати земельний банк навколо систем зрошування, а також там де є певні соціальні домовленості з власниками паїв.

«Звичайно, після відкриття ринку виграють малі фермери, адже у них переважно налагоджені комунікації з місцевим населенням. Вони отримають можливість локалізації земель і, відповідно, можливість збільшення прибутків. Вони розуміють, що їм потрібно працювати у себе в селі з розрахунком на майбутнє. Саме тому я вважаю, що приблизно 1-2 млн га земель (5-7%) і підуть на продаж», – поділився розрахунками Дем'янович.

Що стосується формування ціни, Андрій Дем'янович припускає розмір купівлі/продажу 1 га (враховуючи обмеженість кількості покупців на ринку та низку інших факторів) на рівні $1–1,5 тис.

Нагадаємо, озвучено алгоритм встановлення вартості землі після відкриття ринку та варіанти її кредитування.