друкувати


Проблеми експорту українського м’яса

9 серпня 2016, 15:32

Однією з умов початку експорту яловичини в ЄС є належний рівень проведення інвентаризації великої рогатої худоби. Про це повідомляє прес-служба UBR.

Експерти назвали три причини, за якими українське м'ясо не може потрапити в Євросоюз та інші країни. Процес виходу на ринок ЄС м'ясної продукції почався в 2008 р і до сих пір не завершено.

"З 15 зауважень, висунутих європейською стороною, Україна закрила лише 9", - розповів національний експерт Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Віталій Башинський.

Перш за все, за його словами, потрібно побудувати дієву систему контролю відповідно до нового стандарту епізоотичних хвороб. Зокрема, по так званому "коров'ячому сказу".

"Ми повинні довести, що стоїмо на шляху благополуччя і контролю ситуації з можливою захворюваністю корів на цю хворобу. Поки в Україні не було зафіксовано жодного випадку. І для Китаю, наприклад, цього достатньо. А для ОАЕ - ні. Їм потрібен європейський сертифікат", - розповів експерт.

Але такий сертифікат видають тільки якщо в країні налагоджено регулярне обстеження поголів'я. Поки такої процедури у нас немає.

По-друге, однією з умов початку експорту яловичини в ЄС є належний рівень проведення інвентаризації великої рогатої худоби (ВРХ).

За європейськими стандартами, в країні має бути проінвентаризовано не менше 85% поголів'я великої рогатої худоби (решта припадає на молодняк не старші 3 місяців).

"В Україні рівень такої інвентаризації набагато нижче", - повідомив Башинський.

За словами голови Держпродспоживслужби Володимира Лапи, інвентаризацією великої рогатої худоби займалися незалежні агенти, але потім ця функція була передана ветеринарам. Але їм невигідно займатися інвентаризацією ВРХ економічно. Крім того, вони не можуть цим повноцінно займатися через реформування ветслужби.

"Треба передати інвентаризацію тварин в приватні руки", - вважає голова.

Нарешті, експерти відзначають, що для деяких країн важливе дотримання специфічних стандартів виробництва м'яса.

"За різними країнами є свої нюанси. Наприклад, щоб вийти на ринок ОАЕ необхідно сертифікувати "халяль". Для ринку Ізраїлю продукція повинна бути кошерною", - пояснив глава Держпродспоживслужби.

Видавати такі сертифікати повинні відповідні акредитовані в Україні організації, які б визнавалися приймаючою стороною. Але поки і цей процес йде дуже повільно.