друкувати


Озвучено алгоритм встановлення вартості землі після відкриття ринку та варіанти її кредитування

24 лютого 2021, 12:35

Після відкриття ринку вартість землі буде визначитися не її характеристиками, а тим, хто її орендує. Про це під час прес-конференції про результати дослідження настроїв українців щодо відкриття ринку землі, організованої Українським інститутом майбутнього та за підтримки AgroPolit.com, зазначив колишній народний депутат, член Комітету ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин, лобіст земельної реформи Олексій Мушак. Нагадаємо, що у згаданому дослідженні сказано, що 59% українців ні в якому разі не продадуть свій пай після відкриття ринку землі.

«Якщо землю орендує хтось з невеликих фермерів, ця земля буде дешево коштувати. Якщо її буде орендувати агрохолдинг, який має чіткі зобов'язання, вона буде дорого коштувати», — зазначив він. 

Також Олексій Мушак додав, що перші два роки, поки не буде на ринку юридичних осіб, великого кредитування банками не буде. 

«Перші два роки земельного кредитування для фізичних осіб не буде. Тому що у них немає нормальної кредитної історії. Також застави у вигляді землі буде недостатньо, щоб видати цей кредит»,  — повідомила головний редактор AgroPolit.com Наталія Білоусова.

Зокрема, експерт пропонує три варіанти земельного кредитування: 

Нагадаємо, наразі триває обговорення деталей відкриття ринку землі.

Під час заходу ви дізнаєтесь: