друкувати


В аграрному комітеті озвучили три завдання для голови Мінагрополітики Романа Лещенка

24 лютого 2021, 07:30

Секретар Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, член депутатської групи «Партія «За майбутнє» Іван Чайківський назвав три основні завдання для аграрного міністра Романа Лещенка. Про це він повідомив у інтерв'ю для AgroPolit.com.

На думку нардепа, перше завдання – домогтися порозуміння між усіма галузевими асоціаціями і тоді спільно розробити аграрну стратегію на 10-15 років за кожним із напрямів АПК. Якщо писати агростратегію для тваринництва, то її слід розділити на кілька підгруп: ВРХ, свинарство, мала худоба і так далі. Вислухати всіх учасників кожного напряму, знайти найоптимальніший шлях для виробництва продукції саме з доданою вартістю і прописати кроки як з боку держави, так і з боку бізнесу. Правильна стратегія розвитку АПК – це поступове зменшення частки зернових у загальній структурі експорту та нарощення власної переробки та експорту готової продукції.

Друге завдання – комплекс кроків для протидії посусі на півдні України та загалом по країні. Аграрії півдня у 2020 році отримували 3-4 т кукурудзи з 1 га. А за наявності систем зрошення ця цифра б зросла до 10-12 т в сухому зерні кукурудзи. Що сьогодні потрібно аграріям півдня? Недорогий кредит, дешева електроенергія для поливу (наприклад, нічний тариф на атомну електроенергію), компенсація відсотків з придбання техніки для відновлення зрошувальних систем на 3-5 років та інше.

Словом, завдання №2 – державна програма підтримки зрошення. За рахунок поливу ми отримаємо збільшення загального обсягу врожаю в Україні на кілька мільйонів тон. Врожай для України – це ВВП. Це створення робочих місць. Чому б нам спільно з урядом не створити програму підтримки українського виробника обладнання для поливу? Потреба у такому обладнані є. І це зовсім не складно зробити країні, яка виготовляє космічні кораблі, двигуни для літаків. Крім того, слід ухвалити закон, який би передав всі поливні системи у власність (в форматі ТОВ) тим же аграріям, які їх утримуватимуть і за них відповідатимуть», — зазначив Іван Чайківський.

Третє завдання – реанімація українського машинобудування. Мільярди доларів щорічно аграрний сектор витрачає на закупівлю імпортної сільськогосподарської техніки самохідної і причепної. Якби я був прем’єр-міністром, то зробив би все, аби ми виробляли український трактор. І я б цей трактор сам розкручував публічно і показував би, як він працює на землі. Є інший спосіб – сформувати такі умови, аби світові лідери-виробники техніки прийшли виробляти її в Україну. Це ж не китайська граматика – це можна і потрібно зробити. Це додаткові податки, робочі місяця в Україні.

Детальніше читайте за посиланням.

Нагадаємо, у аграрному комітеті оприлюднили пакет земельних законопроектів на цю сесію.