друкувати


УЗА пропонує відновити Координаційну Раду з питань АПК

9 серпня 2016, 12:45

Українська Зернова Асоціація, з метою посилення взаємодії бізнесу та влади в сфері АПК, пропонує, з третього вересня 2016 року відновити роботу Координаційної Ради з питань АПК. Про це повідомляє прес-служба УЗА.

Українська Зернова Асоціація, що об’єднує українські та міжнародні зернові компанії та є однією з провідних організацій зернового бізнесу в Україні звернулась з листом до Прем’єр-міністра України Гройсмана В. Б.

У звернені, зокрема, йдеться про наступне.

За останні 10 років зерновики України домоглися видатних результатів, які відомі всьому світу. Але роботу треба продовжувати. Урожайність кукурудзи та сої в Україні є в два рази меншою ніж у США, а урожайність пшениці та ячменю, в два рази меншою ніж у Франції. Такий стан речей не випадковий і ряд проблем носять системний характер. Для покращення ефективності функціонування зернового сектору України потрібно вирішення великого спектру стратегічних та тактичних задач, які мають міжгалузевий характер.

Українська Зернова Асоціація, з метою посилення взаємодії бізнесу та влади в сфері АПК, пропонує, з третього вересня 2016 року відновити роботу Координаційної Ради з питань АПК при КМУ під керівництвом Прем’єр-міністра України та за участі всіх основних громадських професійних організацій АПК, керівників міністерств та відомств України. Безумовно заступником керівника Координаційної Ради повинен бути Міністр аграрної політики та продовольства України. Така Рада працювала багато років при багатьох Урядах і була скасована при президентові Януковичу. Засідання Ради відбувалися щомісячно та довели свою виключну ефективність. В рамках роботи Ради готувалися і вводилися у дію проекти постанов, розпоряджень, доручень КМУ, що дозволяло швидко та ефективно вирішувати проблеми АПК. Всі необхідні документи по відновленню Ради в КМУ знаходяться в Кабінеті Міністрів України.

На першому засіданні УЗА пропонує розглянути комплекс проблем зернового ринку України. Сьогодні прозорість ринку зерна стоїть під загрозою тінізації обороту сільськогосподарської продукції через діяльність підприємств, які здійснюють свої закупівлі у виробників за готівку. Це зумовлює недоотримання державним бюджетом величезних коштів у вигляді податків – з одного боку через не досконалість готівкових розрахунків в цілому, з іншого боку – через недоотримання прибутку зернотрейдерами, які працюють повністю прозоро, в правовому полі. Окрім того, закупівля зерна у таких підприємств ускладнює взаємовідносини із Державною фіскальною службою України в частині законного відшкодування ПДВ від експортних операцій.
З метою запобігання незаконного обігу готівкових коштів та фіктивних документів, які в подальшому спричиняють «податкові ями» в ланцюгах поставки зерна, Українська Зернова Асоціація вважає за доцільне та необхідне розробку Мінфіном та НБУ механізмів та відповідних нормативних актів, які зможуть створити сприятливі умови співпраці для сільгосптоваровиробників та зернотрейдерів, звести нанівець зацікавленість учасників ринку в готівкових розрахунках.

Українська Зернова Асоціація також пропонує розглянути впровадження таких ініціатив:
- створення на основі реєстру Державної фіскальної служби України бази недобросовісних суб’єктів господарювання з доступом для зареєстрованих користувачів; співпраця з такими підприємствами має бути заборонена, а відповідальність за порушення податкового законодавства, сприяння тінізації ринку зерна і проведення готівкових розрахунків має бути покладена саме на підприємство, яке вчиняє вказані правопорушення;
- створення бази статистичних форм
1) №37-сг «Звіт про сівбу та збирання врожаю с/г культур, проведення інших польових робіт» (місячна);
2) №29-сг «Підсумки збору врожаю с/г культур, плодів, ягід та винограду» (річна);
3) №4-сг «Посівні площі сільськогосподарських культур під урожай 200_року»;
- створення на базі реєстру ДФС реєстру підприємств, щодо яких розпочаті перевірки ДФС, та про їх результати з доступом для зареєстрованих користувачів;
- ініціювання прийняття Постанови НБУ щодо зменшення ліміту видачі готівки банківськими установами юридичним особам;
- заборона практики укладання договорів комісії, за якими здійснюються поставки сільськогосподарської продукції, у зв’язку з можливістю застосування тіньових схем в операціях за такими договорами;
- друк в засобах масової інформації застережливих та викривальних статей відносно обігу готівкових коштів на ринку зерна України;
- укладання Меморандуму між членами УЗА та трейдерами, які до неї входять, щодо співпраці в частині обміну інформацією про сумнівних контрагентів на ринку зерна України та зобов’язання не співпрацювати з недобросовісними суб’єктами господарювання; умовою здійснення експорту зерна для підприємств має стати бездоганна податкова історія.
В процесі підготовки першого засідання Координаційної Ради з питань АПК при КМУ УЗА пропонує підготувати проекти відповідних рішень та після проведення Ради ввести їх у дію.