друкувати


Експерт озвучила недоліки законодавства при видачі свідоцтва про право на спадщину за кордоном

21 лютого 2021, 08:28

В українському законодавстві присутні недоліки, які потребують термінового врегулювання у питанні видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, що видається для підтвердження права на спадщину, яка знаходиться за кордоном. (Форма №16). Про це у блозі на АgroРolit.com написала директор ГО «Бізнес-Варта» Ольга Матвіїва.

«Даний документ необх ідний спадкоємцям в тих випадках, коли спадкове майно,  знаходиться (зареєстровано) на території тих держав, з якими Україною не укладено міжнародного договору про правову допомогу. До їх переліку, наприклад, належать Республіка Сейшельські Острови, Беліз, Британські Віргінські Острови», – написала Матвіїва.

Вона додавла, що український бізнес широко застосовує в своїй практиці реєстрацію компаній в юрисдикції цих країн.

І українські підприємці можуть вважати, що їх активи, таким чином, захищені. Але, така думка дещо оманлива. Тут, як і в принципі, завжди,  варто пам’ятати, що люди – смертні. Після смерті власника бізнесу (спадкодавця) активи, які в кінцевому варіанті були зареєстровані за межами юрисдикції українських законів – можуть не перейти до рук законних спадкоємців в Україні, що позбавить можливостей  оформити право власності на спадщину», – зазначила експерт.

Нагадаємо, що  в українському законодавстві присутні недоліки, які потребують термінового врегулювання у питанні управління спадковим майном на час прийняття спадщини на території України.