друкувати


Використання зрошуваних земель має стати не привілеєм, а звичайною практикою для аграріїв, – Роман Лещенко

18 лютого 2021, 14:00

Вперше в Україні цього року будуть впроваджені ефективні дієві інструменти підтримки аграріїв – агрострахування та проект зі зрошення та меліорації. Про це заявив схвалений урядом законопроект про агрострахування міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.

Він додав, що тільки за минулий рік, площа загиблих с/г культур по всій Україні склала майже 771 тис. га, з яких в Одеській області – 518 тис га.

«Держава усвідомлює, що загибель врожаю призводить до зниження надходжень коштів до бюджету від експорту агропродукції, частка якої сьогодні в загальному експорті країни становить майже 50 %. В рамках цього закону про агрострахування держава надасть підтримку аграріям, які мають застрахувати посіви. У разі ж, якщо посіви губляться, держава приймає свою ударну участь в компенсації вартості цих посівів для того, щоб аграрій міг мати фінансову подушку», – зазначив Роман Лещенко.

Законопроект про агрострахування визначає механізм надання державної підтримки; учасників ринку, об’єктів страхування, страхових продуктів, страхових ризиків, страхових випадків, вимог до договорів; чіткі вимоги до страхових компаній та контроль за ними; прозорість та транспарентність. Ринок агрострахування ефективно працює у Китаї та Індії, де держава надає підтримку фермерам до 80%. У США та Канаді створена широка державна програма страхування, де покриваються навіть ризики по коливанню цін на основні культури.

Другим дієвим інструментом підтримки, за словами міністра, є запуск національного проекту зрошення і меліорації на півдні України. З огляду на кліматичні зміни та збільшення епіцентру посухи, зрошення буде основою для підтримки аграріїв.

Використання зрошуваних земель повинно стати не привілеєм, а звичайною практикою для аграріїв! Цього року ми розпочинаємо Програму зі зрошення і меліорації на півдні України. Реалізація проекту дасть поштовх для розвитку не тільки аграрного виробництва, а економіки в цілому, виробництва високомаржинальних культур та збільшить додану вартість на гектар», –  зазначив міністр.

Нагадаємо, що уряд показав розподіл 4,5 млрд грн державної підтримки агросектору з бюджету на 2021 рік. Презентацію проекту підготували в МЕРТ, а відбулася вона на засіданні аграрного комітету у середу, 17 лютого 2021 року.