друкувати


Попит на валюту в Україні буде зростати, а пропозиція падати

8 серпня 2016, 18:25

Реальний попит на іноземну валюту найближчі два місяці продовжить підвищуватися на тлі високих девальваційних очікувань населення. Про це повідомив провідний експерт інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Андрій Шевчишин.

Попит на валюту на тлі високих очікувань починає підживлювати сам себе. Для того, щоб уберегти заощадження від інфляції, і уникнути ризиків, пов'язаних з банківськими вкладеннями, на ринку формується додатковий інтерес до іноземної валюти.

«Ризики для гривні формуються в зв'язку з відсутністю співпраці України з МФВ, переходом до періоду закупівлі енергоносіїв на опалювальний сезон, скороченням експорту, соціальними і політичними побоюваннями, ризиками активізації бойових дій на Донбасі. Крім того, низький курс долара США починає викликати спекулятивний інтерес в очікуванні підвищення до встановлених в бюджеті орієнтирам 27,2 грн за долар. Тільки обмінна операція може принести більше 9% доходу в перспективі чотирьох місяців, що суттєво вище доходу від депозиту в гривні», - відзначає експерт.

Стримувати попит буде низька гривнева ліквідність у населення. Однак, потенційний ресурс є у аграріїв від зростаючого експорту зерна, який може бути направлений на покупку валюти для формування заощаджень. Крім того, зростання зарплат і скасування обмежень на зняття коштів з гривневих депозитів (якщо доступно дострокове зняття або короткі депозити) може підживлювати попит, в разі девальваційного ажіотажу.

У той же час, пропозиція валюти на ринку може бути низькою, що буде пов'язано з очікуваннями ослаблення гривні і утримуванням валюти. Посилювати брак валюти на ринку будуть фундаментальні фактори, такі як торгове ембарго з боку РФ і обмеження транзиту, слабкість економічного відновлення, скорочення припливу валюти з боку громадян, що працюють за кордоном, вимивання валюти критичним імпортом.

За офіційними даними, попит на іноземну валюту в липні 2016 року зріс: населення через банки набуло валюти на 32,4% більше, ніж в червні, тоді як продажі впали на 9,4%. Липень став другим поспіль місяцем зростання попиту на валюту.