друкувати


В уряді назвали шість основних блоків розвитку агросектору до 2030 року

16 лютого 2021, 14:00

Бачення розвитку напрямку агросектору на період до 2030 року включає у себе шість основних блоків. Про це на під час публічного обговорення проекту Національної економічної стратегії – 2030 на тему «Розвиток агросектору України»  заявив Дмитро Ливч, керівник аналітичного відділу Центру економічного відновлення, який презентував напрацювання робочої групи Кабінету міністрів.

«Бачення розвитку напрямку агросектору включає у себе шість основних блоків. Перший стосується впровадження ефективної стимулюючої державно політики, що передбачає зменшення тіньового рину, лібералізації ринку землі в майбутньому, сталий сільськогосподарський розвиток тощо. Другий блок включає ініціативи з покращення якості наскрізної інфраструктури. Коли кожен учасник ринку має широкий спектр можливостей для фінансування та страхування своєї діяльності, має доступ до сучасної освіти, а стан земельних ресурсів задовольняє потреби кожного фермера, який працює в Україні. Третій блок – це створення доступних матеріально-технічних засобів. Ініціативи спрямовані на те, щоб передові технологічні рішення були інтегровані в діяльність більшості підприємств. Процеси стали цифровізовані і, як результат, аграрії ефективно б використовували свої ресурси. Четвертий блок охоплює ініціативи щодо збалансування діяльності аграрного сектору. Пропозиція вироблення високомаржинаьних культур задовольняє попит вітчизняної ланки переробки та є однією із категорій експорту. П’ятий блок включає ініціативи по збільшенню повноцінної переробки. Частка переробленої продукції значно переважає частку сировинного експорту. Шостий блок включає розвиток екосистеми збуту продукції», – сказав Дмитро Ливч.

За його словами, саме для цього було створено матрицю економічного відновлення та розвитку, яка включає в себе дві основні стадії: перша – це реакція на поточні виклики, друга – це кардинальні зміни, які потрібно зробити для того, щоб агросектор до 2030 року був конкурентним на світових ринках.

Нагадаємо, що міністр агрополітики Роман Лещенко озвучив ключові завдання на 2021 рік.