друкувати


Верховна Рада готується прийняти законопроект щодо підтримки виноградарства

12 лютого 2021, 09:30

У 2021 році Верховна Рада має підтримкати законопроект №2064 Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання розвитку виноградарства в Україні. Про це йдеться у аналітичному матеріалі AgroPolit.com.

Зазначається, що виноробну галузь України 2020 рік ошелешив глобальним напливом імпортної виноробної продукції, яка збільшилася в порівнянні з 2019 роком на 30-40%, в тому числі дешеве вино з європейських країн, ціна на яке становить 56 грн за пляшку вина на українських полицях. Враховуючи собівартість на сировину в Україні, наші виробники не можуть бути конкурентоспроможними на власному ринку. Незважаючи на виробництво якісної вітчизняної виноробної продукції, продажі українського вина значно знизились.

Законопроект створює належні економічні і правові умови, сприятливі для розвитку виноградарства в Україні. Вносить зміни до Земельного кодексу України та Закону України «Про оренду землі», якими пропонує встановити мінімальний строк у 25 років для користування земельними ділянками під виноградниками або для їх закладання.

Аграрне законодавство

Окрім цього, законопроектом врегульовуються питання відшкодування користувачу його витрат, здійснених на закладення (посадку) та/або догляд за виноградниками, а також завданих збитків у разі дострокового припинення права користування земельною ділянкою», — йдеться у матеріалі.

Нагадаємо, озвучено перелік законів, які потрібно встигнути прийняти до старту ринку землі сільгосппризначення. Детальний аналіз читайте у матеріалі - Сім аграрних законопроєктів у новому році: агрострахування, дерегуляція земельних відносин, пестициди, земельна реформа, електронні аукціони, державні землі і реформа Держгеокадастру.