друкувати


У Держгеокадастрі ініціюють зміни у процедурі розгляду скарг на інженерів-землевпорядників

11 лютого 2021, 17:00

У Держгеокадастрі пропонують змінити процедуру розгляду скарг на інженерів-землевпорядників. Про це на сторінці у Facebook написав перший заступник голови Держгеокадастру Анатолій Мірошниченко.

Він зазначив, що питання про професійну долю інженерів-землевпорядників та інженерів-геодезистів вирішує Кваліфікаційна комісія. Рішення комісії, яка, серед іншого, розглядає скарги на інженерів і за результатом такого розгляду може внести подання про анулювання їх кваліфікаційного сертифікату, сьогодні відображаються у протоколі засідання комісії лише у вигляді резолютивної частини.

Експерт додав додав, що невмотивоване рішення завжди породжує недовіру, залишає сумніви щодо своєї неупередженості. При цьому процедура розгляду скарг на інженерів не передбачала можливості їх особистої участі у розгляді, що, на мій погляд, також ставило під сумнів прийняте рішення – принаймні тоді, коли воно було несприятливим для інженера.

Вважаю, що таку ситуацію було б варто змінити. Інструментом для цього міг би бути регламент роботи комісії, який би визначив процедурні аспекти роботи комісії – зокрема і насамперед, в частині забезпечення (1) можливості участі інженерів у розгляді скарг на них (у т. ч. в режимі відеоконференції), а також (2) встановлення механізму підготовки, прийняття та оприлюднення мотивованих рішень за скаргами», — зазначив Анатолій Мірошніченко.

Він повідомив, якщо перша пропозиція була практично без застережень підтримана членами Кваліфікаційної комісії, то з другої єдності досягти не вдалося – ні під час минулого засідання комісії, ні під час додаткового обговорення, що відбулося вчора.

Особисто я переконаний не лише в формальній необхідності мотивування рішення, а і в тому, що наявність мотивованих рішень, які систематизовано оприлюднювалися б на сайті Держгеокадастру, була б дуже корисною для усталення єдиної практики застосування законодавства, для запобігання новим однотипним порушенням, з одного боку, і необґрунтованим скаргам – з іншого», — вважає експерт.

Долю пропозиції визначить голосування на наступному засіданні Кваліфікаційної комісії.

Нагадаємо, у Держгеокадастрі назвали найпоширеніші підстави для негативної оцінки документації із землеустрою.