друкувати


Мінфін очікує отримати всі $700 млн від Світового банку після ухвалення аграрних законів

11 лютого 2021, 15:10

Мінфін сподівається отримати другу частину траншу від Світового банку після ухвалення Радою законів щодо земельної реформи, загальна допомога СБ становить $700 млн. Про це міністр фінансів Сергій Марченко розповів в інтерв’ю УНІАН, повідомляє прес-служба відомства.

Кредит, про який йдеться, наданий у рамках позики на політику розвитку для економічного відновлення (Economic Recovery DPL). Світовий банк ухвалив рішення щодо першого траншу на суму $350 млн для України у червні минулоріч.

Очільник відомства розповів про умови отримання решти кредиту СБ:

Днями розмовляв з керівником Світового банку в Україні. Обговорювали умови надання коштів. Щодо першого траншу — це staff level agreement з МВФ. А для другого траншу — прийняття пакету аграрних законів, що, в принципі, реально». 

Ймовірно, йдеться про два законопроєкти, №2194 та №2195, що дерегулюють земельні відносини та впроваджують електронні аукціони продажу землі — наразі вони очікують на друге читання в Раді.

Марченко додав, що Верховна Рада засідатиме через тиждень, а тому «є шанси розглянути ці законопроекти і отримати 700 мільйонів доларів – два транші Світового банку».

Він наголосив, що співпраця з МВФ визначає отримання подальшої кредитної допомоги з боку Світового банку, Єврокомісії, а також впливає на більш лояльне ставлення до України. «Це дозволить запозичувати під нижчу дохідність, підвищить вартість наших цінних паперів і, відповідно, — знизить боргові ризики країни». 

Стосовно очікуваного траншу від МВФ Марченко зазначив, що програма «Stand-by» добігає кінця у грудні цього року. Відповідно, в уряді планують отримати кошти від Фонду до кінця 2021 року. Також очільник відомства додав, що «підв’язку до продовження співпраці з МВФ мають кошти другого траншу макрофінансової допомоги ЄС (600 млн євро)».

Нагадаємо, оприлюднено список законів, які потрібно встигнути прийняти до старту ринку землі сільгосппризначення.