друкувати


Тваринники виступають проти збільшення квоти на імпорт свинини з ЄС

10 лютого 2021, 14:30

Асоціації «М’ясної галузі» виступає проти збільшення річної квоти у 20 тис. т безмитного імпорту свинини з ЄС, яка буде переглянута у 2021 р. у рамках Угоди про вільну торгівлю між Україною та ЄС (11 лютого у Брюсселі відбудеться чергове засідання Ради асоціації Україна-ЄС). Про це повідомили у відомстві.

Як зазначено у повідомленні, експорту свинини з України до ЄС наразі немає з двох причин: неблагополучний статус України внаслідок спалаху АЧС та значно вищу собівартість і ціну української свинини.

«Стрімке поширення АЧС в Україні та ЄС у поєднанні з обмеженнями роботи м’ясопереробних підприємств та закладів харчування через пандемію вплинули на традиційні канали збуту свинини в світі. Одним із наслідків стало зниження цін на свинину в ЄС до рівня собівартості» — зазначають в Асоціації.

Водночас для українського тваринництва викликом стала як неконтрольована ситуація з чумою свиней і відсутність компенсацій втрат з боку держави, так і перевитрати на корми та ліки у розмірі 8 млрд грн на рік. Особливо критичною ситуація стала минулого року, через стрімке подорожчання зерна.

Крім того, збільшення квот на безмитний імпорт свинини може негативно вплинути і на рентабельність виробників курятини, навіть в умовах найнижчої в світі собівартості курятини в Україні — €0,75/кг у 2020 р. та €1/кг у 2021 р. (напівтушки, без ПДВ)» — йдеться у повідомленні.

Тому, нижча на 60% собівартість української курятини разом зі збільшенням безмитного ввезення дешевої свинини з ЄС може стати вироком для свинокомплексів, які мають високу собівартість.

Нагадаємо, за попередніми розрахунками Інституту аграрної економіки, на виробництві продукції тваринництва у сільськогосподарських підприємствах у 2020 році одержано 2,9 млрд грн збитків. Тваринництво стало збитковим вперше з 2007 року.