друкувати


Українцям платитимуть за викриття корупціонерів та хабарників

8 серпня 2016, 10:01

Громадянам України за сприяння у викритті корупційних схем обіцяють 10 відсотків від вкраденої корупціонером суми. Про це йшлося на спільному обговоренні законопроекту №4038А «Про захист викривачів і розкриття інформації про шкоду або загрозу суспільним інтересам»

Ініціаторами проекту виступили народні депутати Світлана Заліщук та Сергій Лещенко.

Відповідний проект закону вже опублікований на сайті Верховної Ради. Суть законопроекту полягає у тому, щоб стимулювати простих українців допомагати правоохоронним органам викривати корупцію. Крім цього, після викриття корупціонера на час досудового розслідування людині надаватиметься захист.

Народний депутат Олена Сотник зазначила: «Головним питанням сьогодні є подолання страху громадян перед обличчям корупції. Тому цей закон вкрай необхідний». Також експерти погодилися, що прийняти закон про викривачів буде непросто, і слід бути готовими до численних перешкод.

За словами Ярослава Юрчишина, головного експерта «Антикорупційної групи» РПР, зараз існує чотири складові успіху, які допоможуть закону якнайшвидше вступити у дію: «Безперервний потік викривачів, суспільна увага медіа, тиск громадських організацій та міжнародна допомога. Завданням громадських організацій наразі є стимулювання людей говорити правду».

Проектний менеджер аграрної реформи Національної ради реформ Олег Проценко зазначає: «Це хороша практика, яка вже давно діє в Європі, де кожен вважає своїм обов’язком повідомити, що сусід припакувався у недозволеному місці. Таким чином людини зможуть не тільки зробити суспільно корисну справу, але й отримати за це винагороду».

Захід відбувся за підтримки організації «Ініціатива 11» та Реанімаційного Пакету Реформ.