друкувати


В Україні реформують систему випробувань агрохімікатів та пестицидів

8 лютого 2021, 16:00

У п’ятницю, 5 лютого, Міністерство юстиції України зареєструвало Наказ Міністерства  захисту довкілля та природних ресурсів України «Про затвердження Порядку уповноваження науково-дослідних установ, підприємств та організацій на проведення державних випробувань пестицидів та агрохімікатів» №392 від 28 грудня 2020 р. Про це пише Kurkul.com за посиланням на прес-службу ЕВА.

Зазначається, що до цього моменту система державних випробувань регулювалася Наказом Мінекології №287, який містив перелік установ, але не мав ані критеріїв потрапляння до цього переліку, ані вимог, які виставляються до науково-дослідних установ у сфері державних випробувань пестицидів і агрохімікатів.

«Прийняття ж нового порядку уповноваження є надзвичайно важливим для успішного розвитку як агрохімічного бізнесу, так і для залучення інвестицій в науково-дослідну діяльність. Вперше за історію незалежної України в системі державних випробувань пестицидів і агрохімікатів створено прозорий і зрозумілий порядок, в якому подані вимоги до установ, описані процедури та зазначені усі строки», — розповіли у прес-службі.

Та додали, що створення чітких правил гри дозволить в короткостроковій перспективі залучити  до процесу державних випробувань українські та міжнародні мережі приватних лабораторій та науково-дослідних установ, що позитивно вплине як на якість випробувань, так і створить ринкові умови ціноутворення.

У середньо- та довгостроковій перспективі новий порядок уповноваження повинен стати основою для масового впровадження GLP (належної лабораторної практики), GEP (належної експериментальної практики) та GAP (належної сільськогосподарської практики) в системі державних випробувань пестицидів і агрохімікатів.

Окрім того, потенційна конкуренція з боку приватних установ уже зараз змусить державні науково-дослідні інститути (які де-факто на сьогодні є монополістами у системі державних випробувань пестицидів і агрохімікатів) інвестувати в матеріальну базу та підвищення кваліфікації персоналу.

Нагадаємо, новітні зразки агропрепаратів можуть найближчим часом стати доступними українським аграріям.