друкувати


До 2025 року в Україні планують створити 5-6 селекційно-насінницьких державно-приватних компаній, – НААН

7 лютого 2021, 09:24

До 2025 року в Україні планують створити п'ять-шість селекційно-насінницьких державно-приватних компаній. Про це в інтерв’ю golos.com.ua  заявила віце-президент Національної академії аграрних наук України, академіком НААН, доктор економічних наук, професор Ануш Балян.

«Нами напрацьовану «дорожню мапу» наших дій та визначено такі маркери. Найперше – це оптимізація структури НААН через посилення синергії між науковими установами і дослідними господарствами. Наступне – це увідповіднення принципів управління для досягнення сталого розвитку дослідницького процесу. За цим – забезпечення прозорості та відкритості діяльності через створення рад громадського контролю», – сказала академік.

За її словами, має бути акож повноформатне інноваційне «оновлення».

Через розроблення інфраструктури ринку інновацій в АПК на засадах розвитку кластерів та комерціалізацію результатів наукових досліджень. Як і створення інформаційно-аналітичного центру «Аграрна наука України» з відповідним веб-порталом», – наголосила Балян.

Вона додала, що нагальним є і застосування практик європейських партнерів, зокрема, – запровадження парадигми «розумних спеціалізацій» (smart specialization) з урахуванням конкурентних переваг регіонів.

Крім того, ми плануємо створити два-чотири центри фундаментальних досліджень у рослинництві, тваринництві, з розвитку сільських територій за повного бюджетного фінансування. І для цього ми маємо достойний кадровий потенціал. Одночасно готуємося до 2025 року створити п'ять-шість селекційно-насінницьких державно-приватних компаній», – розповіла академік.

Нагадаємо, що без держпідтримки імпортне насіння повністю витіснить українське.