друкувати


Дві фракції у ВРУ висунули заяву щодо недопущення розпорошення функцій Держпродспоживслужби

6 лютого 2021, 13:40

Два фракційні об'єднання у Верховній Раді України висунули заяву щодо недопущення розпорошення функцій Держпродспоживслужби між декількома міністерствами. Під час години запитань до уряду у Верховній Раді заявив народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Микола Кучер наголосив на важливості збереження Держпродспоживслужби.

«Вже декілька тижнів навколо Міністерства аграрної політики і Держпродспоживслужби точаться плітки та політичні ігри, в ЗМІ постійно з'являються різні заяви. Аграрії України дуже занепокоєні тією ситуацією, яка склалася. Зокрема, в ЗМІ з'явилася інформація про можливу реорганізацію Держпродспоживслужби і розподіл її між трьома міністерствами – Міністерством аграрної політики і продовольства, Мінекономіки та Мінприроди. Цей розподіл, якщо це можливо, призведе до катастрофічних наслідків», – сказав Микола Кучер.

Нардеп наголосив, що Держпродспоживслужбу створили в 2016 році на європейських принципах і ця структура багато зробила для просування продукції сільського господарства України на міжнародні ринки.

Держпродспоживслужба реалізовує європейські принципи харчової безпеки. І ті, що говорять, що це якесь не те утворення, хочу навести європейський приклад: Латвія – служба з харчових продуктів і ветеринарії, Литва – державна служба з харчових продуктів та ветеринарії, Хорватія – служба ветеринарії, безпечності харчових продуктів, Болгарія – агентство з безпечності харчових продуктів, Данія – адміністрація з ветеринарії і харчових продуктів, Фінляндія – орган харчових продуктів, Нідерланди – орган з безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Бельгія – федеральне агентство з безпечності харчового ланцюга. Ми хочемо цей ланцюг порвати, ми хочемо зробити так, щоб припинився експорт, в першу чергу, в Європу. І ми можемо зробити так що будуть денонсовані всі наші договори. Тому я звертаюся до Вас (Дениса Шмигаля, – авт.), дайте, будь ласка відповідь, що відбувається з цією службою, – виступив Кучер.

За його словами, перший крок до розвалу цієї служби нардепи уже зробили, коли проголосували у першому читанні проект закону 4142. Цим законопроектом нардепи пробують забрають частину повноважень МЕРТу (читай Держпродспоживслужби (ДПСС) і передати їх під кураторство МОЗу. 

Нагадаємо, що це вже не перша спроба змінити контролера за однією з найласіших державних служб в рамках Кабміну. Так, у серпні 2020 року Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) спробувало реформувати Держпродспоживслужбу, забравши у своє підпорядкування Санітарно-епідеміологічну службу (СЕС). Тоді ринок виступив категорично проти і серед аргументів озвучувалося, що це викличе негативну реакцію ЄС та постаивть на паузу торгівлю є Європою. І вже згодом уряд призначив нового очільника ДПСУ Владиславу Рутицьку-Магалецьку, до того служба рік була без голови. Водночас, у Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та  сільського господарства кажуть, що ніхто  не планує розділяти Держпродспоживслужбу.