друкувати


У січні 2021 року різко здорожчало продовольство – ФАО

5 лютого 2021, 13:00

Продовольчі ціни у січні цього року різко зросли, відповідний індекс ФАО виріс на 4,3%, досягнувши найвищого рівня з липня 2014 року. Про це  повідомляє пресслужба Продовольчої і сільськогосподарської організації Об'єднаних Націй.

«У січні ціни на продовольство в світі продовжували зростати восьмий місяць поспіль, причому найзначніше подорожчали зернові, рослинні масла і цукор», – вказали у ФАО.

Повідомляється, що індекс продовольчих цін ФАО, що дозволяє щомісяця відслідковувати коливання світових цін на найбільш ходові продовольчі товари, у січні сягнув 113,3 пункта, що на 4,3% вище рівня грудня 2020 року, досягнувши максимального рівня з липня 2014 року.

Індекс цін на зернові ФАО в порівнянні з попереднім місяцем виріс на 7,1%, чому, як вказано, сприяло різке підвищення міжнародних цін на кукурудзу, які виросли на 11,2%, перевищивши на 42,3% рівень січня 2020 року. Це у ФАО пояснили подальшим скороченням пропозиції на світовому рівні на тлі великих обсягів закупівель з боку Китаю і очікувань меншого, ніж передбачалося раніше, обсягу виробництва і запасів в США, а також тимчасовим призупиненням ліцензій на експорт кукурудзи в Аргентині.

Ціни на пшеницю підвищилися на 6,8% під впливом активного світового попиту і очікуваного скорочення обсягів продажів з боку РФ, де з березня 2021 року мита на експорт пшениці збільшаться вдвічі. Зростанню цін на рис сприяв стійкий попит з боку країн Азії і Африки. Індекс цін на рослинні олії ФАО в січні виріс на 5,8% і досяг найвищого рівня з травня 2012 року. Причиною цьому послужили менші, ніж очікувалося раніше, обсяги виробництва пальмової олії в Індонезії та Малайзії через надмірну кількість опадів і збереження браку трудових мігрантів, а також тривалі страйки в Аргентині, які привели до скорочення експортного пропозиції соєвої олії, », – вказали у ФАО.

Індекс цін на цукор ФАО в порівнянні з груднем зріс на 8,1% на тлі високого світового імпортного попиту та побоювань у зв'язку зі скороченням пропозиції в результаті погіршення очікувань щодо урожаю в ЄС, РФ та Таїланді і більш посушливої, ніж зазвичай, погоди в Південній Америці. Зростанню міжнародних цін на цукор також сприяло підвищення цін на сиру нафту і зміцнення бразильського реала.

Індекс цін на молочну продукцію ФАО виріс на 1,6%, що в організації пояснили активними закупівлями з боку Китаю напередодні святкування Нового року на тлі сезонного скорочення експортних поставок з Нової Зеландії.

Індекс цін на м'ясо ФАО на 1,0% перевищив грудневий показник, чому, як зазначається, сприяв активний світової імпортний попит на м'ясо птиці, особливо з Бразилії, і водночас обмеження виробництва і експорту з низки європейських країн у зв'язку зі спалахами пташиного грипу.

Нагадаємо, що в уряді повідомили, як забезпечуватимуть Стратегію продовольчої безпеки України.