друкувати


У МЕРТі спростовують запланований поділ Держпродспоживслужби на три частини

4 лютого 2021, 21:24

У Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та  сільського господарства кажуть, що ніхто  не планує розділяти Держпродспоживслужбу. Про це прес-служба міністерства повідомила на своїй сторінці в Фб.

Раніше наше джерело в уряді повідомило, що сьогодні було зібрання в КМУ, де було озвучено варіант реформування ДПСУ, який передбачає розділення служби на три частини: Центральний органі санітарного благополуччя, Центральний орган з ветеринарної медицини та Центральний орган з безпечності харчових продуктів.

 

 

Мінекономіки офіційно інформує, що жодного засідання Кабміну сьогодні, 4 лютого, не було. Відповідно, жодних рішень урядом також сьогодні не приймалось. Держпродспоживслужба залишається єдиним цілісним органом, який і далі виконуватиме свої функції, в тому числі, в рамках наших міжнародних зобов'язань», — написала прес-служба відомства.

Нагадаємо, що AgroPolit.com ще 22 січня відправив запит у прес-службу МЕРТу з проханням роз’яснити ситуацію довкола розподілу повноважень між МЕРТом та Мінагрополітики в частині координування роботи Держпродспоживслужби. Втім наразі відповідь так і не надійшла. Нагадаємо перелік запитань, які ми надіслали у МЕРТ:

  1. Підтвердіть або спростуйте інформацію про те, що ви намагаєтеся залишити під своїм контролем як міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України у структурі МЕРТу Держпродспоживслужбу, виступаючи проти поновлення контролю над нею нещодавно поновленого Мінагрополітики? Які ваші аргументи такого кроку?
  2. Чи включено у перелік функцій поновленого Мінагрополітики функцію контролю за Держпродспоживслужбою у документ під назвою «ПОЛОЖЕННЯ про Міністерство аграрної політики та продовольства України», яке наразі розробляє очолюване вами МЕРТ? Чому?
  3. Коли цей документ оприлюднить МЕРТ, і чому його і досі немає на сайті МЕРТу для обговорення з учасниками ринку?
  4. Мінагрополітики не створили з нуля, а поновили –скасувавши постанову про його ліквідацію. Тож у такому разі продовжує діяти постанова від 25 листопада 2015 р. № 1119 «Про затвердження Положення про Мінагрополітики». Ви згодні з цим чи ні? Які ваші аргументи у цьому питанні?
  5. У низці європейських країн (Іспанія, Італія, Австрія та інші) контроль за Держпродспоживслужбою належить саме аграрному відомству. На досвід яких країн у цьому питанні ви посилаєтесь? 
  6. Чому у назві Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України і далі зберігається приставка «сільського господарства України» – яка логіка цього, обґрунтуйте? Чи збираєтеся ви відмовлятися від неї? Чому?

Саме контроль за повноваженнями за Держпродспоживслужбою був основним бар’єром для поновлення роботи реанімованого Мінагрополітики.  

Після цього на аграрному комітеті було озвучено, що терміни по реанімації Мінагро перенесли на місяць – до 1 березня 2020 року.