друкувати


Низьке фінансування аграрної науки може негативно вплинути на продовольчу безпеку України

5 лютого 2021, 08:28

Недофінансування аграрної науки може негативно вплинути на продовольчу безпеку України. Про це в інтерв’ю golos.com.ua  заявила віце-президент Національної академії аграрних наук України, академік НААН, доктор економічних наук, професор Ануш Балян.

«Вітчизняна аграрна наука має потужний потенціал, багаторічний досвід, але недалекоглядно обмежена у фінансуванні. Ми розуміємо реалії сьогодення і те, що оборона, медицина і карантинні заходи потребують значних фінансових відрахувань. Але, з іншого боку, нас не може не турбувати те, що на розвиток освіти і науки з Держбюджету всього буде спрямовано 170 мільярдів гривень. З яких за статтею «Підтримка досліджень у галузі природничих, технічних наук, математики та інформатики, у галузі біології, медицини та аграрних наук та в галузі соціо-гуманітарних наук» – лише 584 мільйони гривень. Це дуже куце фінансування, яке неодмінно призведе до негативних наслідків», – сказала Балян.

Вона зазначила, що за аграрною наукою стоїть продовольча безпека України.

Нині кількість наукових установ академії становить 9,6% від загальної кількості наукових інституцій держави. Бюджетним фінансуванням охоплено 5,7% наукових досліджень, а 4,3% – на заробітну плату. Після проведення державної атестації установ мережі у 2019 році маємо: 17 наукових установ 1-ї кваліфікаційної групи, 38 – 2-ї, решта належить до 3-ї. Це хороший потенціал, втратити який неприпустимо», – додала академік.

Нагадаємо, що наука в агросекторі фінансується тільки на 40% від потреби.